Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minél később, annál könnyebb

Szerző: N. E.

2002. október 3.

Forrás: HáziPatika.com

A címbéli igazságot dr. Krasznai Péter, a Péterfy Sándor utcai kórház szülész-nőgyógyásza fogalmazta meg, azaz: a vajúdó anya minél tovább maradjon talpon, ne legyen ágyhoz kötve.

Tapasztalatból is tudják az édesanyák, hogy a sétálgatás, illetve az alternatív szülészetben használt eszközök milyen sokat segítenek testi és lelki szempontból is.

Sétálunk, lecsücsülünk

Itt, a Péterfyben már huszonhat évvel ezelőtt is vezettek szülést az akkor még újdonságnak számító epidurális érzéstelenítés (EDA) előnyeit kihasználva. Az évek során bordásfal, óriási gumilabda, szülőszék is került a szobába, s ezeket a mamák nagy része igénybe is veszi.
- Miután elsők voltunk az EDA bevezetésével - mondja Krasznai doktor -, nálunk ez a módszer nagyon elterjedt. Több intézményben még mindig az a gyakorlat, hogy a kanül bevezetésekor ágyba parancsolják a mamát. Mi viszont úgynevezett sétáló EDÁ-t adunk, így meghagyjuk a vajúdó anya mozgásszabadságát. Arra biztatjuk, hogy igenis sétáljon, üljön a labdára, álljon a bordásfal mellé vagy lépcsőzzön, lényeg, hogy ne feküdjön le. Mozgás vagy ülés során ugyanis sokkal jobb az édesanya vérkeringése, ami élettani szempontból nagyon fontos, arról nem beszélve, hogy csaknem mindvégig a maga urának érezheti magát.

Helye van

A gyakorlat szerint tehát a sétáló EDÁ-t kapott anyukák többféle alternatív eljárást kombinálva juthatnak át a szülés legfárasztóbb szakaszán.

A Péterfyben található labda egyszerű kivitelű, olcsó, de értékét nem az ára, hanem a haszna fejezi ki.

- Viszonylag kis befektetéssel jár egy ilyen eszköz beszerzése, inkább a személet jelent sokat. Szerintem a modern szülészetben minden új módszernek, eljárásnak helye van, ha az édesanyát segíteni tudjuk velük. Ezért úgy gondolom, legalább egy labdát és bordásfalat minden intézménynek be kéne szereznie.

Az óriási gumilabda bármilyen súlyú kismamát elbír. Ha az anya úgy dönt, hogy ezt az eszközt is használja, szüksége lesz támogató segítségre. A segítő lehet maga a szülésznő vagy a kísérő személy (legtöbbször az édesapa). Krasznai Péter még nem hallott arról, hogy a labdáról bárki leesett volna.

Alkalmazkodás

Normális esetben minden pozíció jobb, mint a fekvés, vallja az orvos, ezért a kórházban alacsony szülőszéket is használhat a mama. Ezt a lehetőséget akkor is választhatja, ha csupán a vajúdását szeretné könnyíteni a széken üléssel. A "finisben" ismét dönthet: ágyra fekszik, vagy a szülőszéken hozza világra a babáját.

- Ezt az eszközt már sok száz évvel ezelőtt is használták a bábák, s a modern kor ismét fölfedezte. Tény, hogy ilyenkor a szülésnél segédkező orvosnak és a szülésznőnek valamivel nehezebb a dolga. Én viszont vallom, hogy nekünk kell alkalmazkodnunk az anyához, nem fordítva.

Monitor

Szinte mindenütt az a szokás, hogy a baba szívhangjait a szülés folyamán rendszeresen ellenőrzik.

- A monitorizálás során az anya hasára kívülről egy érzékelőfejet rögzítenek, amely egy géphez kapcsolódik. Nagyon fontos a baba figyelése, mert a szülészet lényege éppen az, hogy mindent időben észre vegyünk, s ha kell, az anya és a baba érdekében beavatkozhassunk. Ám a monitorizálás sem lehet akadálya annak, hogy a mama némileg szabadon mozoghasson. Érzékelőfej ide vagy oda, az anyának ugyanúgy lehetőséget kell adni akár a labda, akár a szék használatára. Mi egyébként azt tervezzük, hogy idővel a kádban vajúdás körülményeit is megteremtjük. Néhány kórházban ez már bevált és sikeres módszer, mert a meleg víz jól lazít, a kádban az anyuka elengedheti magát, nem érzi a súlyát, jól tud relaxálni. A mi forgalmunkhoz képest azonban egyetlen kád nem elég, legalább kettő kellene, ami komoly üzemben tartási, sterilizálási költségekkel jár. Nem adom föl persze, mert a módszer nagyon jó, az így szült anyukák zöme elismeréssel nyilatkozik róla.

Lélek

Azzal viszont Krasznai doktor is egyetért, hogy a szülés csak akkor lehet igazi élmény, ha a fizikai figyelmen kívül az édesanya lelki támogatást is kap.

- Ez jelenti a legnagyobb kihívást orvosnak, szülésznőnek egyaránt. Mindig igyekszem úgy megválasztani a munkatársaimat, hogy ennek a szempontnak is tökéletesen megfeleljenek, mert a precíz szakismeret nem elég, a pszichés biztonságot ugyanúgy meg kell adni a mamának.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák