Terhesség

Minden negyedik kismama érintett, mégis tabunak számít

Az intim testrészeinkkel kapcsolatos dolgokat még mindig tabuként kezeljük. Ilyen tabu az aranyérprobléma is, ami pedig minden negyedik kismamát érint. Beszéljünk róla!
2020. Augusztus 03.
Minden 4. kismamát érinti a terhességi aranyér*

A várandósság során jelentkező kellemetlen problémákról mintha nem illene szót ejteni. Hiszen egy állapotos nő, aki élete nagy kalandjára készül, mi mást érezhetne, mint boldogságot és felhőtlen örömöt?

A vérző aranyeres csomók, a székrekedés vagy a kínzó fájdalom nem a legideálisabb beszédtéma, inkább csendben hallgatunk róla. A zavarba ejtő vagy kínos terhességi gondokat egész egyszerűen nem illendő nevén nevezni, legalábbis sokan gondolják így.

Tabuként kezeljük

Sokan már-már a várandósság természetes velejárójaként tekintenek az aranyér-gondokra. Ez a másik oka, hogy a terhességi aranyérbetegség is tabu lett, és bekerült azok közé az egészségügyi problémák közé, amelyekről a legtöbb kismama inkább nem számol be még a kezelőorvosának sem. Pedig ez egy olyan probléma, ami igencsak gyakori, hiszen minden negyedik kismama érintett benne. Ráadásul – tegyük hozzá gyorsan – nem kötelessége senkinek sem csendes szenvedéssel tűrni a kellemetlen tüneteket. 

Hogy is nevezzelek?

Az aranyérbetegség körüli zavar egyik oka, hogy nehezünkre esik nevén nevezni a problémát, hiszen mégiscsak meglehetősen intim dolog a fenékkel vagy a végbélnyílással kapcsolatos gondjainkról beszámolni az orvosunknak vagy gyógyszerészünknek.”Olyan cikinek éreztem, hogy a soron következő nőgyógyászati vizsgálatomon szóba hozzam a dolgot az orvosomnak. Pedig addigra már nagyon kellemetlenné váltak a tüneteim, és szó szerint rettegve mentem vécére”- osztotta meg az aranyérrel kapcsolatos emlékeit Ildikó, aki első gyermekével volt várandós, amikor megérezte azt a bizonyos aranyeres csomót.

A problémád neve: aranyérbetegség

A végbélnyílás körüli terület tested egyik legérzékenyebb része, amit finom ideg- és érhálózat sző be. Az itt lévő ún. külső aranyeres fonatok összeköttetésben állnak a záróizom felett található belső aranyeres fonatokkal. Kevesen tudják, de a végbélnyílás feletti kis rugalmas vénás párnácskák gondoskodnak arról, hogy a széklet visszatartása és ürítése rendben történjék. Az aranyér tehát teljesen normális, sőt nélkülözhetetlen fiziológiás képződmény, ami mindenkinek van.Gondunk akkor adódik vele, amikor ezek a párnák (csomók) megnagyobbodnak, begyulladnak, esetleg véreznek, vagy kifordulnak a helyükről. Ilyenkor beszélhetünk aranyérbetegségről.Kapcsolódó: Tények és tévhitek az aranyérről

“Aranyerem van”?

A végbélnyílás körüli viszkető, égő érzés, a kézzel is kitapintható csomók figyelmeztethetnek arra, hogy aranyeres problémáink lehetnek. Súlyosabb esetben ezek az aranyeres csomók megrepedhetnek, bevérezhetnek, és akár vérrög is kialakulhat bennük. Kezdetben a székeléskor majd később az ülés során is jelentkező fájdalom is arra utalhat, hogy gond lehet odalent.

De miért találkozhat ezzel minden negyedik kismama?

1. Fizikai és hormonális változások

A várandósság során testünk rengeteg változáson megy keresztül. A növekvő méh nyomást gyakorol az aranyeres párnákra, és a hormonális változásoknak köszönhetően lassul a keringésünk is.  A progeszteron hormon, ami a várandósság védelmét szolgálja, sajnálatos módon a vénák falát gyengíti, ez pedig szintén kedvez az aranyérbetegségnek.Emellett a testünkben keringő vérmennyiség is megnő, ami a nyomás emelkedéshez vezet az erekben.

2. Mozgáshiány, túlsúly

Előfordulhat, hogy a várandós kismama túlsúlyos, ágyhoz kötött vagy mozgásszegény életmódot folytat.A mozgáshiány miatti bélrenyheség székrekedéshez vezethet, míg a túlsúly esetén a megnövekedett hasűri nyomás válik kockázati tényezővé.

3. Táplálkozási szokások

Az elégtelen folyadékbevitel és a rostszegény étrend sajnos borítékolhatóan gondot okoz várandósság idején. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy sok kismama szorul vaspótlásra, ami szintén székelési nehézségeket okozhat.

3. Örökletes tényezők

Az aranyérbetegség hátterében öröklött kötőszöveti lazaság is állhat. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a családban többeknél is gondot okozhat ez a betegség.

Felkészületlen babavárás

Muszáj arról is szót ejtenünk, hogy a már korábban meglévő végbéllel kapcsolatos enyhe problémáinkkal nem foglalkozunk. Kínosnak érezzük, hogy még a babavállalás előtt kivizsgáltassunk olyan tüneteket, mint a végbélrepedés vagy kezdődő aranyeres panaszok, és megfelelő kezeléssel elejét vegyük a terhesség alatti szövődményeknek. Inkább a homokba dugjuk a fejüket és arra várunk, hogy ez a probléma majd magától megszűnik. Ez azonban rossz stratégia!Mindenképpen járjunk utána ezeknek a tüneteknek, hogy felkészülten vághassunk bele a babavállalásba!

Mi a teendő aranyeres panaszok esetén?

Ha minden elővigyázatosság ellenére várandósságod alatt mégis kialakul az aranyérbetegség, nem kell kétségbe esni, a tünetek többnyire pár hónap alatt rendeződnek, és nincs szükség sebészeti beavatkozásra sem.Fontos azonban, hogy már az első jelektől kezdve foglalkozz a problémával, és jelezd a gondot kezelőorvosodnak! Minél hamarabb megkapod a szükséges kezelést, a szülést követően annál hamarabb búcsút inthetsz az aranyérnek. A különféle helyi hatású krémek, a borogatás, a gyulladásgátló kúpok többnyire hatékony gyógyírt nyújtanak az aranyeres panaszokra.Amennyiben mégsem történik javulás állapotodban, vagy a tünetek súlyosbodnak, akkor proktológus szakorvoshoz kell fordulnod mihamarabb! *Terhesség során/után fellépő aranyeres panaszok.