Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minden negyedik kismama érintett, mégis tabunak számít

Szerző: Kiss Virág

2020. augusztus 3. | Frissítve: 2021. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

Az intim testrészeinkkel kapcsolatos dolgokat még mindig tabuként kezeljük. Ilyen tabu az aranyérprobléma is, ami pedig minden negyedik kismamát érint. Beszéljünk róla!

A várandósság során jelentkező kellemetlen problémákról mintha nem illene szót ejteni. Hiszen egy állapotos nő, aki élete nagy kalandjára készül, mi mást érezhetne, mint boldogságot és felhőtlen örömöt?
A vérző aranyeres csomók, a székrekedés vagy a kínzó fájdalom nem a legideálisabb beszédtéma, inkább csendben hallgatunk róla. A zavarba ejtő vagy kínos terhességi gondokat egész egyszerűen nem illendő nevén nevezni, legalábbis sokan gondolják így.

Tabuként kezeljük

Sokan már-már a várandósság természetes velejárójaként tekintenek az aranyér-gondokra. Ez a másik oka, hogy a terhességi aranyérbetegség is tabu lett, és bekerült azok közé az egészségügyi problémák közé, amelyekről a legtöbb kismama inkább nem számol be még a kezelőorvosának sem. Pedig ez egy olyan probléma, ami igencsak gyakori, hiszen minden negyedik kismama érintett benne. Ráadásul - tegyük hozzá gyorsan - nem kötelessége senkinek sem csendes szenvedéssel tűrni a kellemetlen tüneteket. 
Minden 4. kismamát érinti a terhességi aranyér*

Hogy is nevezzelek?

Az aranyérbetegség körüli zavar egyik oka, hogy nehezünkre esik nevén nevezni a problémát, hiszen mégiscsak meglehetősen intim dolog a fenékkel vagy a végbélnyílással kapcsolatos gondjainkról beszámolni az orvosunknak vagy gyógyszerészünknek.

"Olyan cikinek éreztem, hogy a soron következő nőgyógyászati vizsgálatomon szóba hozzam a dolgot az orvosomnak. Pedig addigra már nagyon kellemetlenné váltak a tüneteim, és szó szerint rettegve mentem vécére"- osztotta meg az aranyérrel kapcsolatos emlékeit Ildikó, aki első gyermekével volt várandós, amikor megérezte azt a bizonyos aranyeres csomót.

A problémád neve: aranyérbetegség

A végbélnyílás körüli terület tested egyik legérzékenyebb része, amit finom ideg- és érhálózat sző be. Az itt lévő ún. külső aranyeres fonatok összeköttetésben állnak a záróizom felett található belső aranyeres fonatokkal. Kevesen tudják, de a végbélnyílás feletti kis rugalmas vénás párnácskák gondoskodnak arról, hogy a széklet visszatartása és ürítése rendben történjék. Az aranyér tehát teljesen normális, sőt nélkülözhetetlen fiziológiás képződmény, ami mindenkinek van.
Gondunk akkor adódik vele, amikor ezek a párnák (csomók) megnagyobbodnak, begyulladnak, esetleg véreznek, vagy kifordulnak a helyükről. Ilyenkor beszélhetünk aranyérbetegségről.

"Aranyerem van"?

A végbélnyílás körüli viszkető, égő érzés, a kézzel is kitapintható csomók figyelmeztethetnek arra, hogy aranyeres problémáink lehetnek. Súlyosabb esetben ezek az aranyeres csomók megrepedhetnek, bevérezhetnek, és akár vérrög is kialakulhat bennük. Kezdetben a székeléskor majd később az ülés során is jelentkező fájdalom is arra utalhat, hogy gond lehet odalent.

De miért találkozhat ezzel minden negyedik kismama?

1. Fizikai és hormonális változások

A várandósság során testünk rengeteg változáson megy keresztül. A növekvő méh nyomást gyakorol az aranyeres párnákra, és a hormonális változásoknak köszönhetően lassul a keringésünk is.  
A progeszteron hormon, ami a várandósság védelmét szolgálja, sajnálatos módon a vénák falát gyengíti, ez pedig szintén kedvez az aranyérbetegségnek.
Emellett a testünkben keringő vérmennyiség is megnő, ami a nyomás emelkedéshez vezet az erekben.

2. Mozgáshiány, túlsúly

Előfordulhat, hogy a várandós kismama túlsúlyos, ágyhoz kötött vagy mozgásszegény életmódot folytat.
A mozgáshiány miatti bélrenyheség székrekedéshez vezethet, míg a túlsúly esetén a megnövekedett hasűri nyomás válik kockázati tényezővé.

3. Táplálkozási szokások

Az elégtelen folyadékbevitel és a rostszegény étrend sajnos borítékolhatóan gondot okoz várandósság idején. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy sok kismama szorul vaspótlásra, ami szintén székelési nehézségeket okozhat.

3. Örökletes tényezők

Az aranyérbetegség hátterében öröklött kötőszöveti lazaság is állhat. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a családban többeknél is gondot okozhat ez a betegség.

Felkészületlen babavárás

Muszáj arról is szót ejtenünk, hogy a már korábban meglévő végbéllel kapcsolatos enyhe problémáinkkal nem foglalkozunk. Kínosnak érezzük, hogy még a babavállalás előtt kivizsgáltassunk olyan tüneteket, mint a végbélrepedés vagy kezdődő aranyeres panaszok, és megfelelő kezeléssel elejét vegyük a terhesség alatti szövődményeknek. Inkább a homokba dugjuk a fejüket és arra várunk, hogy ez a probléma majd magától megszűnik. Ez azonban rossz stratégia!
Mindenképpen járjunk utána ezeknek a tüneteknek, hogy felkészülten vághassunk bele a babavállalásba!

Mi a teendő aranyeres panaszok esetén?

Ha minden elővigyázatosság ellenére várandósságod alatt mégis kialakul az aranyérbetegség, nem kell kétségbe esni, a tünetek többnyire pár hónap alatt rendeződnek, és nincs szükség sebészeti beavatkozásra sem.
Fontos azonban, hogy már az első jelektől kezdve foglalkozz a problémával, és jelezd a gondot kezelőorvosodnak! Minél hamarabb megkapod a szükséges kezelést, a szülést követően annál hamarabb búcsút inthetsz az aranyérnek. A különféle helyi hatású krémek, a borogatás, a gyulladásgátló kúpok többnyire hatékony gyógyírt nyújtanak az aranyeres panaszokra.
Amennyiben mégsem történik javulás állapotodban, vagy a tünetek súlyosbodnak, akkor proktológus szakorvoshoz kell fordulnod mihamarabb! 
*Terhesség során/után fellépő aranyeres panaszok.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések