Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minden harmadik kismamát érinti a vashiány okozta kockázat

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 28.

Forrás: babaszoba.hu

A kismamák közel 35 százaléka ki van téve olyan veszélyeknek, mint a vetélés vagy a korszülés. Ezek pedig a vashiány következtében alakulhatnak ki, írja az European Journal of Endocrinology című szaklap.

A vashiányt gyakran a vérszegénység okozza, erről itt írtunk bővebben. Az olyan táplálékokkal, mint a marhahús, bab, dió, teljes kiőrlésű gabonák, szárított gyümölcsök fogyasztásával viszont az ebből eredő vas- és ásványi elemek hiányát lehetne pótolni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ népességének több mint 30 százaléka vérszegény, ami a legtipikusabb oka a vashiánynak - írja a medicalnewstoday.com.
Mivel a szervezet nem termel elegendő mennyiségű hemoglobint, könnyen kialakulhat a vashiány, ami fáradtsághoz, erőtlenséghez, légszomjhoz, mellkasi fájdalomhoz, szívdobogáshoz és sápadtsághoz is vezethet.
A vas ráadásul a pajzsmirigy működését is befolyásolja, a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák pedig eleve nagyon gyakoriak a terhesség alatt. A mostani kutatás során 1900, az első trimeszterben lévő kismamát vizsgáltak. A tudósok azt állapították meg, hogy a várandós anyukák 35 százaléka vashiányban szenved, nekik a 10 százalékának pedig pajzsmirigy autoimmun betegsége is volt.
Kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a vashiány továbbra is komoly probléma a világ lakosságára nézve, és sokkal jobban oda kellene ennek a felfedezésére és a kezelésére figyelni, pláne a terhesség alatt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák