Terhesség

Minden balkezes ikerpárként kezdte?

Mi magyarázza azt, hogy a történelem folyamán az egész világon mindig is volt egy körülbelül 10 százaléknyi balkezes kisebbség?
2011. Október 11.

Ne szoktasd át!

Rik Smits, a The Puzzle of Left-handedness (A balkezesség rejtélye) című könyvében erre a kérdésre próbálja megadni a választ.

Smits szerint nincs határozott oka annak, hogy egyesek jobbkezesek, mások pedig balkezesek, ennek ellenére számos elmélet és mendemonda létezik ezzel kapcsolatban. A holland szerző azt írja, hogy a családon belüli öröklődés arra utal, hogy a balkezesség genetikai alapú. Az öröklődés azonban önmagában nem magyarázza a balkezesek 10 százalékos arányú jelenlétét a népességen belül. Egy másik teória szerint a balkezesség méhen belüli fejlődési rendellenesség vagy a szülés előtt, alatt vagy után bekövetkező enyhe agykárosodás következtében alakul ki. A harmadik lehetőség a hormonokkal függ össze: a balkezesek talán a tesztoszteron magasabb koncentrációjának vannak kitéve az agyuk fejlődése során.

Smits könyvében saját elméletével is előáll, mely szerint a balkezesség az egypetéjű ikerség mellékhatása. A szakértő úgy véli, hogy amikor az embrió a terhesség korai szakaszában osztódik, ez a szétválás egypetéjű ikrek kialakulását eredményezheti. Az ikerség enyhe tükörképhatást válthat ki, többek között balkezességet. Smits szerint azonban a legtöbb embrióosztódás nem eredményez két életképes magzatot, és a folyamat gyakran elromlik. Lehetséges, hogy a balkezes magzat él túl, miközben jobbkezes ikertestvére a terhesség korai szakaszában elveszik, még mielőtt a szülők tudomást szereznének létezéséről.

Más érdekes összefüggések is felfedezhetők az ikrek és a balkezesség között. A balkezesség ikrek esetében (akár egypetéjű, akár kétpetéjű) körülbelül kétszer olyan gyakran fordul elő, mint másoknál, és az esetek többségében a balkezesség csak az egyik egypetéjű ikertestvért érinti. Smits elméleteit egyelőre tudományos kutatások nem támasztják alá.

Az állatok fele balmancsos

Valójában nagyon keveset tudunk arról, miért részesítik előnyben egyesek az egyik kezüket a másikkal szemben, és az is emberi sajátosság, hogy a jobbkezesek ilyen nagy többségben vannak. Az állatvilágban ugyanis körülbelül fele-fele arányban fordulnak elő jobbmancsos, illetve balmancsos egyedek.

Akár ez az ok, akár más, a balkezesek sok szempontból más világban élnek, mint az átlag. Több száz éve – amikor még egyéni megrendelésre készültek a szerszámok – a mester balkezes szekercét készített annak, aki kérte. Ma a balkezesek legfontosabb tárgyai a speciális ollók, krumplitisztítók. Akkor kerülnek igazán bajba, ha nem kétkezes, hanem kifejezetten jobbkezes használatra tervezett kenyérszeletelő késsel, csőrös lábossal, merőkanállal kell boldogulniuk. Próbáld csak ki, hogy tudnál beletalálni egy kis csészébe a jobbkezes kávékiöntővel!

Épp ezért sok balkezes kényszerűségből kreatívabb, mint jobbkezes társai. A balkezesség az írás esetén a leginkább szembeötlő. Balkezes gyereket átszoktatni tilos, hiszen nem a szülők bosszantása vezeti, hanem az, hogy agya speciálisan működik. Az átszoktatás jelentős stressz számára, ami akár dadogáshoz vagy más pszichés tünethez is vezethet. Átszoktatás helyett inkább arra kellene törekedni, hogy jó minőségű írószert adjunk a kezébe, és megfelelő módszerrel tanulhasson meg írni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress- babaszoba.hu