Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Minden, amit a terhességi diabéteszről tudni kell!

Szerző: Babaszoba.hu

2009. október 4. | Frissítve: 2017. január 25.

Forrás: HáziPatika.com

A terhességek 3-10%-ánál figyelnek meg kisebb-nagyobb cukoranyagcsere-zavart. A terhességi cukorbetegséget minden esetben nagyon komolyan kell venni, hiszen kezeletlenül az anyai és magzati következményei egyaránt súlyosak, életveszélyesek is lehetnek.

Terhességi vizsgálat

A terhesség alatt előforduló cukorbetegséget gesztációs diabétesznek nevezik. Ha bekövetkezett, akkor sem nem kell megrémülni: a szigorúan betartott diéta, valamint az orvos által előírt egyéb teendők pontos követése segíthet kivédeni a szövődményeket.

Milyen okokra vezethető vissza?

A terhességi cukorbetegség gyakorisága szoros összefüggést mutat a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással és az elhízás fokozódó gyakoriságával. Mára már ismert, hogy genetikai hajlam is szerepet játszik benne.
A cukortolerancia romlása ugyanakkor teljesen természetes folyamat terhesség alatt. Annak tudható be, hogy a kismama szervezetében az inzulinnal ellentétes hatású hormonok (pl. pajzsmirigyhormon, növekedési hormon, mellékvesekéreg-hormonok stb.) elválasztása a terhesség 21. hetétől meredeken nő. Így a 27. héten a terhes nőnek a cukoranyagcsere egyensúlyának biztosítására már kétszer, a 36. hétre 3-4-szer annyi inzulint kell termelnie, mint terhességen kívül.
Egy egészséges szervezetű anyukának mindez nem gond, ám az elhízás, az inzulinrezisztencia - a sejtek inzulin iránti érzéketlensége -, a mozgásszegény életmód és a veleszületett genetikai hajlam sok nő esetében oda vezet, hogy az inzulin-ellenes hormonok "legyőzhetik" az inzulint, így lényegében inzulinfüggő cukorbetegség következik be.
Az inzulin ellen ható, úgynevezett "kontrainzuláris" hormonok hatására a normális cukorértékek is különböznek terhesség alatt a nem terhes nők hasonló értékeivel összehasonlítva.

Milyen káros szövődményei lehetnek a gesztációs diabétesznek?

  • A terhesség is nehezebben következik be, és gyakoribb a korai spontán vetélés.
  • Gyakoribb a magzati fejlődési rendellenesség.
  • A terhesség második harmadától a magzat súlyának növekedése felgyorsul, egyre jelentősebb lesz a magzatvíztermelés.
  • Gyakoribb a terhességi toxémia.
  • Bár az anyai cukorbetegségre a magzat óriásnövése a jellemzőbb, toxémia vagy más okból kialakult lepényelégtelenség miatt méhen belüli növekedés-visszamaradással is találkozunk.
  • A gyermek megszületése után gyakori a magzati alacsony vércukorszint (hipoglikémia), ami intenzív ellátást igényelhet.
  • A terhesség bármely időpontjában gyakoribb a magzat elhalása.

Hogyan szűrik és kezelik a terhességi cukorbetegséget?

A kismamákat terhességük során rutinszerűen - terheléses vércukorvizsgálattal - szűrik, így ideális esetben a gesztációs diabétesz nem marad rejtve a kezelőorvos előtt.
A kezelésben az első lépés a megfelelő, személyre szabott diéta összeállítása. Az esetek nagy részében mindez elegendőnek bizonyul, ám előfordul, hogy emellett inzulinkezelés is szükséges.
A gesztációs diabéteszben szenvedő kismama feladata, hogy egyenletesen tartsa vércukorszintjét. Ha a kezelőorvos úgy látja jónak, ennek ellenőrzésére rendszeres otthoni vércukormérésre is szüksége lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések