Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen összetevőket kerüljünk a tisztítószereknél kismamaként?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 9. | Frissítve: 2021. október 13.

Forrás: babaszoba.hu

Felmerülhet benned a kérdés, mennyire biztonságosak a különböző tisztítószerek a terhesség idején. Mit lehet használni, és mit jobb kerülni?

Néhány tisztítószer olyan összetevőket tartalmaz, melyek fokozhatják a veleszületett rendellenességek kockázatát. Ez különösen igaz az olyan erős tisztítószerekre, mint például a sütőtisztítók. A legtöbb tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek miatt a kutatók aggodalmukat fejezték ki, hogy hatással lehetnek a születendő gyermekre, de ez még nem ismert. Nem feltétlenül "veszélyesek" ezek a szerek, de nem is bizonyultak 100%-ban biztonságosnak.
Milyen tisztítószereket kerüljünk kismamaként? (Fotó: Getty Images)
Teljesen lehetetlen kiküszöbölni a "kérdéses" környezeti toxinoknak való kitettséget, de lehet tenni néhány lépést, a csökkentésére.

Mit érdemes kerülni?

 • Glikol-éteres tisztítószerek - érdemes kerülnöd. Ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók a vetéléssel, a férfiak termékenységének csökkenésével, születési rendellenességekkel. Főként a sütőtisztítókban, hideg zsíroldókban található. 2-butoxi-etanol (EGBE) és metoxidiglikol (DEGME) néven szerepelhetnek.
 • Ftalátokat tartalmazó termékek - próbáld kerülni. A ftalátoknak való kitettség születés előtt a fiú gyerekeknél növelheti a veleszületett reproduktív rendellenességek kockázatát. Nem gyakori, hogy tisztítószerek tartalmaznak ftalátokat, de ha a " fragrance" (illatanyag) szerepel a termék összetevői között, akkor lehetséges, hogy ez az összetevő ftalátokat is tartalmaz. Érdemes ellenőrizni a mosószereket is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a terhes nőknél, akik rendszeresen használtak öblítőt, a vizeletükben magasabb volt egy bizonyos ftalát szintje. (Hogy ennek milyen hatása lehetett a születendő gyermekükre, azt nem vizsgálták a kutatásban.)
 • Parabének - próbáld kerülni. A tudományos közösségben vita tárgyát képezi, hogy a tisztítószerek parabénjei ártalmatlanok-e vagy sem. Az aggodalom oka, hogy a parabének a szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan működnek. Állatkísérletek alapján a butil-parabén káros hatással lehet a férfiak termékenységére. A parabének szerepelhetnek az összetevők között metilparabénként, etilparabénként, propilparabénként, butilparabénként, izobutilparabénként vagy izopropilparabénként.
 • Spray és aeroszolos tisztítószerek - kerüld, ha lehetséges. Számos tanulmány kimutatta, hogy a spray tisztítószereknek való kitettség születés előtt fokozhatja az asztma kockázatát. (Az nem tisztázott, hogy a termék természetes-e, vagy ez számít-e ebben az esetben.) Az összetevők közül különösen problematikusnak bizonyult az alkohol, az ammónia, a klór, a glikol és glikol-etilén, a nátrium-hidroxid, az akrilpolimerek és terpének. Az asztma kockázatának növekedését nem találták akkor, amikor a tisztítószereket nem permetezték.
 • Légfrissítők - érdemes kerülnöd. Akár a spray-s tisztítószerek, a légfrissítőknek való születés előtti kitettség is az asztma és a légzőszervi problémák fokozott kockázatával járhat. A légfrissítők ezen kívül tartalmazhatnak illatanyagot is.

Néhány tipp a takarításhoz

Készíts saját tisztítószereket
Ecetből és vízből készíthetsz például ablaktisztítót, amit aztán szórófejes palackba tölthetsz. Szódabikarbónából és vízből súrolószert tudsz csinálni, amit használhatsz például a sütő vagy a fürdőkád kitakarításához. Lehet, hogy egy kicsit több velük a munka, de ezekkel is kitakaríthatod a lakást.
Ellenőrizd le az EWG adatbázisban
Az EWG (Environmental Working Group - Környezetvédelmi Munkacsoport) angol nyelvű kozmetikai adatbázisában rá lehet keresni a termékek egyes összetevőire, így ellenőrizni lehet, mennyire kockázatosak.
Biztosítsd a szellőzést takarításkor
Akár az általad készített, akár egyéb öko tisztítószerekkel, akár a hagyományos takarítószerekkel takarítasz, biztosítsd, hogy megfelelő legyen közben a helyiség szellőzése.
Kérj segítséget
Ha a tisztítószerek miatt émelyegsz, reggeli rosszullétet váltanak ki nálad, kérj segítséget a takarításba a párodtól, egy családtagodtól, barátodtól, ha megteheted.

Miért érdemes elkerülni bizonyos összetevőket a kutatások szerint?

Glikol-éterek

 • Ezek az erős vegyi anyagok olyan tisztítószerekben találhatók meg, mint például sütőtisztítók, szőnyegtisztítók, és néhány ablak/üvegfelület tisztító, de festékekben, fékfolyadékokban is megtalálhatók.
 • A glikol-éterek károsak lehetnek a férfi és női termékenységre. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy a glikol-étereknek való kitettség születés előtt károsíthatja a hím patkányok reproduktív szerveit.

Parabének

 • Tisztálkodószerekben és tisztítószerekben is megtalálhatók parabének. Míg egyes szakértők szerint ezek biztonságosak, különösen a háztartási termékekben található, nagyon alacsony mennyiségben, más kutatók aggódnak az esetleges endokrin rendszert károsító tulajdonságaik miatt.
 • A parabének utánozhatják az ösztrogént a testben, és korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az emlőrákkal is.
 • Felmerültek olyan aggodalmak is, hogy a parabének hatással lehetnek a születési súlyra is, különösen a fiú gyermekek esetében. Egy fiú gyerekeknél végzett tanulmány megállapította, hogy a megemelkedett parabénszint az anya vizeletében megnövekedett súllyal járt a kisfiúknál, 3 éves korukig. De más tanulmányok ellentmondásos eredményeket hoztak, és a kutatás arról sem szólt, a lány gyermekekre milyen hatással lehetnek a parabének.

Ftalátok

 • A ftalátok is endokrin rendszert károsító tulajdonságokkal hozták összefüggésbe.
 • Többek között megtalálhatók bizonyos spray-s tisztítószerekben, illetve mosószerekben, az összetevők listája leggyakrabban "fragrance" illatanyagként rejti - de nem tartalmaz ftalátokat az összes termék, amely illatanyagokat sorol fel.
 • A kutatások lehetséges összefüggéseket találtak a születés előtti ftalátoknak való kitettség és a hypospadiasis nevű születési rendellenesség között. A hypospadiasis esetén a külső húgycsőnyílás nem a hímvessző végén található.

Triklozán

 • A triklozán általában bizonyos antibakteriális termékekben található. A parabénekhez és a ftalátokhoz hasonlóan az endokrin rendszert károsító tulajdonságokkal hozták összefüggésbe.
 • Kutatások azt találták, hogy terhes nőknél a vizeletben a magasabb triklozán-szint gyengébb növekedéssel járhat.
A vegyi anyagoknak való környezeti kitettség mindennapi életünk része, és a felsorolt anyagok többségét nem lehet teljesen elkerülni. Fontos megjegyezni, hogy a negatív következményeket megállapító kutatások gyakori vagy magas szintű expozíciót vizsgáltak. Az összes nő vizeletében találtak néhány ilyen vegyi anyagot, de a kérdés az volt, mi történt, amikor ezek szintje az átlagosnál magasabb volt.
Érdemes megtenni, amit lehet, hogy csökkentsd a vegyi anyagok rendszeres expozícióját, még akkor is, ha ez annyit jelent, hogy kinyitod az ablakot takarítás közben, és kesztyűt viselsz a tisztítószerek használatakor. Már a legkisebb lépés megtétele is hasznos lehet.
A cikk forrása: verywellfamily.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések