Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen nevet válasszak?

Szerző: Babaszoba.hu

2013. május 10. | Frissítve: 2020. december 13.

Forrás: babaszoba.hu

A név szerepe az, hogy viselőjét megkülönböztesse másoktól. Már nem új az a törekvés, hogy a szülők olyan nevet keresnek leendő gyereküknek, amilyen senki másnak nincs.

Te mi alapján választasz?


Könnyebb helyzetben vannak például azok (többek között angolszász nyelvterületen), ahol semmiféle korlátozás nem áll a szülők útjában, így akármilyen nevet adhatnak gyerekeiknek, így lett például Victoria Beckham lányának a neve Seven (Hét), Adam Sandler lánya Sunny (Napos).

Magyar szabályozás

A magyar névadási szabályok kifejezetten szigorúnak számítanak, nem lehet csak úgy kitalálni és felvenni egy nevet. Ha mégis különcködni akarunk, hosszadalmas procedúrának nézünk elébe. Nálunk a legújabb, Ladó János - Bíró Ágnes-féle bővített Magyar utónévkönyvből választhatunk, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján havonta frissülnek az adható nevek. Aki nem tud dönteni e lista alapján, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságnak írt levélben kérheti a név bejegyzését.
2019-ben a legnépszerűbb öt fiúnév, a Bence, a Máté, a Levente, a Dominik és a Marcell voltak, míg a lánynevek közül a Hanna, az Anna, a Zoé , a Luca és a Léna voltak a befutók.

Vedd számításba!

Vannak szabályok, amelyeket jó betartani. Nem árt például, ha elképzeljük a gyereket ötvenévesen is, hogy vajon kimondhatja-e a nevét akkor is anélkül, hogy kinevetnék, vagy túl gyerekesnek tartanák. Nem hangzik jól, ha a vezetéknév utolsó betűjével kezdődik a keresztnév, mert nehéz kimondani (Kovács Csilla), ha ugyanazok a magánhangzók találhatók benne (Bödör Ödön), vagy éppen ugyanaz a két név (Gábor Gábor).

Miért bántad meg?

Utónévtár
Nem tudjátok eldönteni, mi legyen a gyermeketek neve? Akkor segítünk, próbáljátok ki Utónévtárunkat!
Régi - és bölcs - tanács, hogy ha teljesen tanácstalan vagy, nézd meg a legnépszerűbb neveket, és válassz azok közül. Persze az is gyakori, hogy valaki megbánja a névválasztást. Egy brit kutatás szerint például az újdonsült szülők több mint fele érez így, negyede pedig szabályosan megutálja a baba nevét, mert az túl népszerűvé vált.
A felmérésben részt vevők 14 százaléka azt mondta, azért nem elégedett a névválasztással, mert az egyáltalán nem tükrözi a gyerek személyiségét. Minden ötödik szülő arra is panaszkodott, hogy a párja vétózta meg az általa kiválasztott nevet, minden tizedik pedig azért mondott le az általa kedvelt névről, mert az ismerősöknek, barátoknak nem tetszett.
Névadással kapcsolatos cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák