Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen hatása van a menstruációs ciklusnak a termékenységre?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 21.

Forrás: babaszoba.hu

Egy friss kutatás szerint a menstruációs ciklus hossza és az első menstruáció időpontja is befolyással lehet a termékenységre.

Neked milyen hosszú a ciklusod?


Mindannyian hallottuk már, hogy a legideálisabb, ha két menstruáció között 28 nap telik el, de azt is tudjuk, hogy nincs két egyforma nő, ha a ciklus a téma. Akadnak köztünk olyanok is, akiknek 9 évesen jött meg, míg mások úgy kezdik a tinédzseréveiket, hogy még nem menstruálnak.
De tudtad, hogy esetleg eltérő termékenységű lehet, akinek 26-napos a ciklusa, azzal szemben, akinek 30 naponként jön meg? És, hogy a kor, amikor először menstruáltál, szintén hatással lehet a teherbe esés sikerére is?
A Boston University egyik legújabb tanulmánya szerint, a menstruációs ciklus hossza és az első menstruáció időpontja is befolyásolhatja a termékenységet.
A kutatás összevetéséhez a vizsgálatban részt vevő, több mint 2100 nő eredményeit vették alapul, akik kérdőíveken részletesen jellemezték a menstruációs ciklusaikat. A válaszok kiértékeléséből a kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknek rövidebb a ciklusuk (26 nap vagy kevesebb) alacsonyabb volt esélye, hogy teherbe essenek. Hasonlóképpen, azok a nők, akik 12 éves koruk előtt kezdtek menstruálni, szintén kevesebb eséllyel estek teherbe és csökkent a termékenységük, összehasonlítva azokkal, akik 12-13 éves koruk között kezdtek menstruálni.
A tanulmány szerzői szerint a rövid menstruációs ciklus jele lehet a kisebb termékenységnek, vagy akár az petefészek öregedésének, illetve az ovuláció hiányát is jelentheti.
Természetes, hogy felmerül a kérdés, hogy mindez azt jelenti, hogy a nők, akiknek a rövidebb ciklus 28 napnál, illetve akiknek már fiatalon megjött, nem tudnak teherbe esni? Nem! Mint a legtöbb tanulmány, ez is csak a lakosság és a társadalom egy szeletére igaz, illetve kockázatot, százalékos esélyt jelent.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések