Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen gyakori a vetélés?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 3. | Frissítve: 2019. július 12.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség első 12 hetében a vetélés kockázata viszonylag magas. A vetélés oka nem minden esetben kideríthető. Sokan éppen a bizonytalanság miatt tágabb környezetüket nem avatják be a terhesség létrejöttébe az első trimeszterben.

Milyen gyakori a vetélés?

Ha a terhesség 24. hete előtt a terhesség valamilyen oknál fogva megszakad, akkor spontán vetélésről beszélünk. Leggyakrabban az első trimeszterben történik meg a spontán vetélés, statisztikák szerint a terhességek közel egynegyede végződik így.
Sok esetben a terhesség annyira korai szakaszában következik be a vetélés, hogy a kismama nem is tudta, hogy megfogant. A vetélés jele lehet a hasi görcs és a vérzés, ugyanakkor ezek a tünetek bár minden esetben ijesztőek, nem mindig jelentik azt, hogy vetélés következett be. A beágyazódás során is tapasztalható lehet alhasi, menstruációszerű görcs.
Spontán vetélés esetén, ha a méh ki tud ürülni, akkor nincs szükség műszeres befejezésre (ezt nevezzük befejezett vetélésnek), ha azonban ez magától nem következik be, akkor műtéti beavatkozásra van szükség (ezt nevezzük befejezetlen vetélésnek). A vetélések oka nem minden esetben tisztázott. Sokszor a sárgatesthormon nem tudja fenntartani a terhességet, máskor pedig genetikai okok vagy fertőzés áll a háttérben.
A korai vetélések tehát az első trimeszterben következnek be és az összes spontán vetélés 70 százalékát teszik ki. A fennmaradó 30 százalékot középidős vetélésnek nevezzük.
Vetélés után általában 3-6 hónapnyi várakozást javasolnak az orvosok a következő terhességig.
Kapcsolódó cikkeink vetélés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések