Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Milyen előnye van, ha később vállalunk gyereket?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 2. | Frissítve: 2022. január 14.

Forrás: babaszoba.hu

Egyre több nő vállal gyermeket 35 éves kora felett, de az sem ritka, hogy 40-es éveikben vállalnak gyermeket, sőt, akár 50 felett is.

Milyen előnye van, ha később vállalunk gyereket? (Fotó: Getty Images)
Mindannyian hallottunk a ketyegő biológiai óráról - és az életkor növekedésével valóban csökken a természetes fogantatás esélye. Azonban a modern reprodukciós technológiák lehetővé teszik, hogy a 40-es éveinkben, sőt, akár az 50-esekben próbálkozzunk a gyerekvállalással.

Milyen előnyei vannak, ha később érkezik a baba?

Míg tradicionálisan a 20-as, 30-as éveikben vállalnak általában gyermeket a párok, sokan úgy érzik, hogy van néhány előnye, ha várakoznak. Illetve annak, hogy az első gyermek születése után, évekkel később ismét belevágjanak a baba-projektbe.
Olyan érvek szoktak elhangzani a kései gyermekvállalás mellett, mint hogy van idő világot látni a gyermek érkezése előtt, karriert építeni, egzisztenciát teremteni, illetve a saját identitást kellőképpen megismerni, kényelmesebbé válni benne, mielőtt családalapításra kerülne sor. De az is lehet, hogy későn érkezik meg életünkbe a párunk, akivel gyermeket vállalnánk. Vannak olyan esetek is, amikor valaki fiatalon nem szeretne gyermeket -, de később mégis meggondolja magát. 40-50 évesen valószínűleg a pénzügyi stabilitás és rugalmasság is nagyobb, amely megkönnyíti a gyermekről való gondviselést, és több élettapasztalattal is rendelkezik egy ennyi idős szülő.
A testvérek életkora közötti nagyobb különbség is sok család számára vonzó dolog, mert lehetővé teszi, hogy az idősebb testvér nagyobb szerepet vállaljon a kicsi gondozásában. Ha pedig 40-50 éves korában születik valakinek gyermeke, akkor később is élvezheti a szülői feladatokat, és valószínűleg kevesebb stresszel is járnak majd ezek, mint korábban.
Azonban van néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, mert noha vannak előnyei a későbbi gyermekvállalásnak, a fogantatás nehezebb lehet, és a várandósság nagyobb kockázatú.
A következőknek nagyobb a kockázata, ha az édesanya 50 feletti:
Ezeken kívül vannak olyan kockázati tényezők is, amelyek a gyermekre vonatkoznak. Ha ennyire későn vállal valaki gyermeket, akkor nagyobb a kockázata:
  • a későbbi tanulási nehézségeknek
  • a születési rendellenességeknek
  • a genetikai rendellenességeknek
  • az alacsony születési súlynak

Hogy lehet teherbe esni 50 évesen?

Biológiailag a nők úgy születnek, hogy az összes petesejt megtalálható a szervezetükben, amely a rendelkezésükre áll, ezek száma nem növekszik. Amint elérik a pubertáskort és menstruálni kezdenek, ciklusonként általában egy érett petesejt szabadul fel. De a petesejtek számának csökkenése ennél drámaibb, egyre alacsonyabb lesz a számuk a menopauzáig.
A becslések szerint átlagosan csupán 1000 petesejtje marad a nőknek, mire elérik az 51 éves kort - a pubertás elején ezek száma még kb. 500 000, míg a 30-as évek közepén már csak 25 000. Noha nem lehetetlen kevesebb petesejttel sem a teherbe esés, azonban a természetes fogantatással több nehézség lehet, mint a korábbi életévekben. Az öregedéssel a petesejtek minősége is romlik, amely nehezíti a teherbeesést, illetve növeli a genetikai rendellenességek és a vetélés kockázatát. 35 éves kor felett éppen ezért azt javasolják, hogy ha fél évig próbálkozik egy pár sikertelenül, akkor keressenek fel egy termékenységi specialistát. Azonban 50 felett lehet, hogy ezt már kevesebb idő elteltével is érdemes megtenni.
A szakember javasolhat termékenységi gyógyszereket, amely különösen a perimenopauza idején lehet hasznos, amikor a ciklusok már egyre kiszámíthatatlanabbak. Ezek a gyógyszerek növelik az egy ciklus alatt felszabadított érett petesejtek számát, így növelve a teherbeesés lehetőségét.
Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem elegendő, javasolhatnak mesterséges megtermékenyítést is, mely során több megtermékenyített petesejtet is felhelyeznek a méhbe, ezzel növelve az esélyét a megtapadásnak. A petesejtek minőségének romlása miatt a genetikai vizsgálatot is javasolhatja a szakember.
Fiatalabb korban a petesejtek lefagyasztása kiváló lehetőség, ha esetleg később szeretne valaki gyermeket vállalni. Természetesen ez is mesterséges megtermékenyítés útján működik. A teherbeesés sikerét ez sem garantálja, azonban a petesejt minősége jobb.

Terhességi tünetek vagy menopauza?

A pozitív terhességi teszt lehet az egyetlen, amely miatt azt feltételezheted, hogy terhes vagy, nem érdemes csak a tünetek alapján erre gondolnod. A terhesség korai jelei ugyanis hasonlóak lehetnek, mint a menopauza tünetei. Ilyenek a fáradtság, a hangulatváltozás is. Ne feledd, hogy a valódi menopauzát csak az jelenti, ha 12 egymás utáni hónapban elmarad a menstruáció. Ha csak elmaradozik, de időnként még van menstruáció, az a perimenopauza időszaka, amikor még mindig van petesejt.

Mire kell számítani a terhesség során ennyi idősen?

Ahogy a szervezet idősödik, úgy lehet egyre nagyobb kihívás egy kis ember kihordása. Hajlamosabb lehet az idősebb kismama olyan panaszokra, mint:
  • fáradtság
  • izomfájdalmak
  • ízületi fájdalmak
  • duzzadt lábak
  • ingerlékenység, depresszió
De minden terhesség járhat kellemetlen panaszokkal, teljesen mindegy, hogy az édesanya épp 25 éves, 40, vagy idősebb. Ha korábban már szült az édesanya, érdemes felkészülnie arra, hogy ez a terhesség esetleg más lesz. Az egyik jelentős különbség, hogy sokkal több vizsgálatra számíthat az idősebb kismama.

A szülés is kockázatosabb?

50 felett a szülés is több kockázatot hordoz magában. Nagyobb az esélye a császármetszésnek, és nő a preeklampszia kockázata. Az előfekvő méhlepény kockázata is növekszik, amely esetén szintén szükség lehet császármetszésre. Ha természetes módon szülhet a kismama, akkor a vérzés veszélye miatt fogják erősen monitorozni a szülés során.
(Cikk forrása: healthline.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések