Terhesség

Mikor van szükség császármetszésre?

Hacsak az anya kérésén kívül más indok nem támasztja alá a császármetszés szükségességét, az orvosok a hüvelyi szülés mellett döntenek. Ennek oka, hogy a császármetszés elvégzésével mind az anyát, mind a gyermeket felesleges veszélynek tennék ki.
2002. Október 08.

“Az első gyermekemet császárral szültem. Most ismét állapotos vagyok, szeretnék újra műtéttel szülni, mert ez szerintem kíméletesebb a kisbabának, akinek az egészsége miatt nagyon aggódom, szinte állandóan ez foglalkoztat. (A múlt évben ugyanis volt egy sikertelen terhességem.) Bevallom, a szüléstől is félek. A műtét engem nem viselt meg, mivel altatásban történt. Kérdésem: szoktak-e az anya kérésére császármetszést végezni?”

Akármennyire is gyakori, szinte rutineljárás, a császármetszés akkor is hasi műtét, amelynek minden mozzanata komplikációval járhat. Az anyai oldalon felmerülő veszélyekkel – az altatástól a sebgyógyulásig – általában mindenki tisztában van, ám sokan azt hiszik, hogy a gyermeket kevésbé viseli meg a műtétes születés, mint a hüvelyi. Ám az adatok nem ezt mutatják.

A császárral született gyerekeknél gyakrabban találnak oxigénhiányos állapotot, mint a hüvelyi úton született babáknál. Ennek oka: vajúdás és szülés közben a méh összehúzódásai, és a szülőcsatornán való áthaladás hatására a magzatban kifejezetten erre a célra kialakult mirigyekből olyan hormon szabadul fel, ami az életfontosságú szervek vérellátását megnöveli. A hormon termelését a gyermekben a méh összehúzódásai által teremtett szorongatott helyzet váltja ki.

A vajúdás nagyon hasznos a baba szempontjából

Ez az oka annak, hogy a tervezett (tehát nem sürgősségi) császármetszés esetén a baba érdekében kivárnak némi vajúdási időt, vagyis a műtétet csak az aktív méhtevékenység megindulása után hajtják végre. Az orvosnak tehát a döntés meghozatalánál mérlegelnie kell: a császármetszés rizikója nagyobb vagy a hüvelyi szülésé, és erről tájékoztatnia kell az anyát, vagy a hozzátartozókat.

Visszatérve olvasónk levelére: a gyermek egészségi állapota miatti aggodalmát, a szüléstől való félelmet az orvosával vagy védőnőjével való beszélgetés és a szűrővizsgálatokon való részvétel csökkentheti. Ha ez nem lenne elég, javaslom, hogy keressen fel egy pszichológust, akinek segítségével megtalálja a bajok gyökerét, és megtanulhat egy szorongást csökkentő technikát.

Ezt a problémát nagyon komolyan kell venni, mert maga a félelem is okozhat szülészeti komplikációkat. A megzavart vadnak leáll a szülése, és akkor indul újra, ha az állat biztonságos helyre húzódott. Ugyanez érvényes az emberre: az ijedtség, a szorongás lassíthatják a vajúdást, leállíthatják a szülést, ami az anya kifáradását, a magzat állapotának romlását eredményezheti. A szüléstől való rettegés azonban nem szükségszerű.

Ma már szerencsére minden asszonynak elérhető, kiváló szülésfelkészítő programok folynak. A tanfolyamon való részvétel oldja az ismeretlentől való félelmet, lehetővé teszi a szülésnél segédkező személyzettel való kapcsolatteremtést, és a szülés helyszínének megismerését.

A szülőszobák is barátságosabbá váltak, különböző szülési lehetőségeket biztosítanak, és – ha erre a szülő nőnek valóban szüksége van – lehetővé teszik a fájdalomcsillapítást is. A segítség tehát “kéznél van”, tessék igénybe venni!

További cikkeink a császármetszésről:

Forrás: Baba Magazin