Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor szabad fürdened szülés után?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 31. | Frissítve: 2021. január 17.

Forrás: babaszoba.hu

A baba születése az egyik legizgalmasabb dolog az életben, és az anyukák alig várják, hogy a kezükbe vehessék a kicsit. De előtte lefürödhetnek?

Mikor szabad fürdened szülés után? (Fotó: iStock)

Mi ajánlott hagyományos szülés után?

Teljesen érthető, ha szülés után az anyuka szeretne tiszta lenni, megszabadulni az összes piszoktól, véres folttól, mielőtt végre elkezdhet babázni a picivel. Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos szülés után biztonságos, hogy az anyuka lefürödjön. A meleg zuhany még a fájdalmat is képes enyhíteni.
Azonban, ha epiziotómia is volt - ekkor a hüvelyben ejtenek egy bemetszést -, vagy ha egyéb gyógyulásra szoruló anyai sérülés is van, az orvos azt javasolhatja, hogy az anya várjon inkább 24 órát, mielőtt lezuhanyzik, ezzel is csökkentve az esetleges komplikációk kockázatát. Ilyenkor a területet óvatosan érdemes átmosni parfümmentes szappanos langyos vízzel, majd megtörölni tiszta törölközővel.
Az öltések általában maguktól gyógyulnak, de érdemes megmutatni az orvosnak a sebet, mielőtt ülőfürdőt vesz az anyuka. Ha a terület begyullad, felduzzad, váladékozik, akkor is jobb konzultálni az orvossal.
Azoknak, akiknél terhesség alatt aranyér alakult ki, az ülőfürdő enyhítheti a kellemetlenségeket, fájdalmakat. Alapvetően azonban a gyors zuhany a legbiztonságosabb választás szülés után, hogy minél kisebb legyen a baktérium fertőzés esélye.

Mikor lehet fürdeni császármetszés után?

Az édesanyának, aki császármetszéssel szült, érdemes megvárnia a sebek teljes gyógyulását, mielőtt teljesen lezuhanyozna. Ebben az esetben a legjobb módszer a seb gyógyulásáig a testtájak megmosása külön-külön, így is csökkentve az esélyét a seb felvizesedésének. Előfordulhat az is, hogy a sebgyógyulás folyamata akár 3 hetet is igénybe vesz, így akad, akinek ennyit kell várnia arra, hogy újra rendesen zuhanyozhasson. A seb gyógyulása utáni hetekben inkább a zuhanyzást célszerű választani, és a szülés utáni 6. heti ellenőrzés után érdemes csak teljes ülőfürdőt venni.
A sebet és környékét tiszta, nedves pamutkendővel érdemes megmosni, majd óvatosan megszárítani. Ha bármilyen duzzanat, gennyedzés, egyéb rendellenes dolog tapasztalható a seb környékén, érdemes mielőbb megmutatni a kezelőorvosnak.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák