Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor lehet veszélyes a burokrepesztés?

Szerző: Hojer Eszter

2019. január 21. | Frissítve: 2020. január 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az átgondolt szülészorvosi eljárás segítséget jelenthet a kismamának: a hosszan elhúzódó vajúdásnál burokrepesztés hatására a szülés folyamata felgyorsulhat, így az anyának marad ereje a kitolásra is. De van, mikor problémát okoz.

Mikor lehet veszélyes a burokrepesztés?
Szerencsétlen esetben a burokrepesztés a köldökzsinór előreesését okozhatja, ami azonnali beavatkozást és műtétet igényel.

Mikor van szükség burokrepesztésre?

Egy szülés általában kétféleképpen indulhat el: elfolyhat a magzatvíz, ebben az esetben a burok magától megrepedt, nincs vele teendő. Más esetekben méhösszehúzódások (tehát fájások) kezdődnek, s olyankor is legtöbbször magától megreped a burok előbb vagy utóbb. Repeszteni csak akkor kell, ha annyira előrehaladott a vajúdás, hogy közeledik a kitolási szakasz, de a burok még mindig ép.
"Kitolási szakaszt álló burokkal tilos indítani, tehát legkésőbb a kitolás megkezdése előtt repesztés válik szükségessé, ha addig magától ez nem történt meg" - magyarázza dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos. Burokban születni ugyanis veszélyes a babára nézve. "Ha egy kisbaba burokban születik, akkor a népi hagyomány szerinti szerencséje abból ered, hogy a világra jövetelekor volt ott valaki, aki egyből megrepesztette ezt a burkot. Ennek az embernek az életét köszönheti a kisbaba."
Sok esetben még a vajúdás tágulási szakaszában dönt úgy a szülészorvos, hogy megrepeszti a magzat-burkot. "Ez minden esetben egy világos mérlegelés eredménye: a minél kevesebb beavatkozás elve mellett a józan észre is hagyatkozni kell. A kisbaba feje ugyanis sokkal jobban képes segíteni a tágulást, mint a burok, ezért hosszan elnyúló vajúdásnál, ha nagyon lassan tágul a méhszáj, át kell gondolnia az orvosnak, várhatóan a kismamának fog-e maradni ereje a kitolásra.
Ha ezen a ponton úgy érzi, gyorsabbá kellene tenni a folyamatot, vagy a stagnáló/elakadt szülést újra-indítani, mielőtt a kismama teljesen kimerülne, kétujjnyira nyílt méhszájnál is érdemes lehet megrepeszteni a burkot" - mutatja be a lehetséges forgatókönyveket Vörös doktornő. Emellett diagnosztikai célt is szolgálhat a burokrepesztés: azt vizsgálja vele a szülészorvos, hogy a magzatvíz mekóniumos-e. "Amennyiben igen, az a hipoxia előjele lehet - ilyenkor egyrészt el kell kezdeni az antibiotikumos megelőző kezelést, valamint ez esetben határozottan siettetni kell a szülést, ezért van szükség burokrepesztésre" - mondja dr. Vörös Anna.

A burokrepesztés veszélyei

"Ép burok kizárólag akkor repeszthető, ha a baba koponyája rögzült a bemenetben. Ha ez a feltétel nem áll fenn, a baba keze vagy a köldökzsinór előeshet. Utóbbinak komoly következményei vannak, ez a szülészorvosok rémálmai közé tartozik" - avat be a szakmai részletekbe a doktornő.
Előreeső köldökzsinór esetén a vajúdó anyát azonnal négykézláb helyzetbe - úgynevezett térd-könyök tartásba - helyezik, az orvos vagy a szülésznő pedig benyúl a hüvelyen keresztül a baba fejéért, s fel-tolja azt, hogy az előesett köldökzsinórban ne szoríthassa el a vérkeringést. "Ebben a pozícióban aztán egyből a műtőbe megy mindenki. Közben a CTG végig az anya hasán kell, hogy legyen, mert számítani lehet a szívhang esésére, ezért azt monitorozni szükséges" - magyarázza dr. Vörös Anna.
A közelmúltban az egyik születéssel foglalkozó Facebook-csoportban nagy érdeklődés övezte egy szülésznő bejegyzését, mely szerint a legutóbbi természetes szülésénél, amelyet vezetett, ha repesztették volna a magzatburkot, a magzat elvérzett volna. Itt egy olyan, ritka esetről volt szó, amikor a köldökzsinór erei néhány centiméteren át szabadon futnak a burokban, mielőtt tapadnának a méhlepényhez.
"Ennél az úgynevezett vitorlástapadásnál a burok megrepedése már önmagában veszélyes, a szabadon futó erek ugyanis könnyen megsérülhetnek" - magyarázza a jelenség hátterét Vörös doktornő. "Igaz tehát az, hogy a burokrepesztés ebben a nagyon ritka esetben a magzat elvérzéséhez vezethet, de ez a veszély fennáll akkor is, ha a burok magától reped meg" - hangsúlyozza a doktornő. A spontán repedés helye is megjósolhatatlan, csakúgy, ahogyan az is, burokrepesztéskor egy ilyen szabadon futó eret ér-e a szúrás vagy épen hagyja azt.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák