Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor kóros a dagadás a terhesség alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. április 6.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt kellemetlen tünetek egyike a vizesedés, a végtagok puffadása, a bőr feszülése. Mi az oka és mikor kóros ez az állapot?

Mikor kóros a dagadás a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)
Gyakori kellemetlen jelenség a terhesség alatt a vizesedés, leginkább a lábak dagadása. A bőr ilyenkor feszül, kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. Egy bizonyos pontig ez a terhesség velejárója, de érdemes figyelni néhány kísérő tünetre, amikor már komolyabban kell venni a vizesedést, dagadást.

Mi okozza a dagadást?

A szervezet a terhesség alatt több vizet tart vissza, ennek hátterében hormonális változások állnak, ugyanis a magzat fejlődése szempontjából egyre nagyobb mennyiségű vízre van szükség, ezért az anya szervezete tárolni kezdi a vizet a szövetekben. A dagadást az is okozza, hogy a növekvő méh nyomást gyakorol a kismedence visszereire, így akadályozza a vér visszaáramlását a végtagokból. A dagadás, vizesedés leginkább a harmadik trimeszterben jellemző, a nyári kismamák minden bizonnyal tapasztalják, főleg az esti órákban. Vannak kismamák, akik hajlamosabbak a vizesedése, míg mások kevésbé.

Mit tehetünk ellene?

Sokat tehetünk a kellemetlen tünet ellen
  • pihenéssel,
  • kompressziós harisnya viselésével
  • ha felpolcoljuk a lábunkat
  • ha kerüljük a hosszas állást
  • bő folyadékfogyasztással (csökkenti és nem növeli a vízvisszatartást!), minimum 2 liter/nap
  • sétával
  • csökkentett sófogyasztással
  • csökkentett cukorbevitellel
  • egészséges táplálkozással (sok zöldségnek vízhajtó hatása van, pl. burgonya, uborka).

Mikor kóros a dagadás? Mit érdemes figyelni?

A lábdagadásnál, ha visszerek is jelentkeznek, akkor már érdemesebb komolyabban is foglalkozni a kérdéssel, első körben szülész-nőgyógyásszal konzultálni. Komolyan kell venni, ha csak az egyik láb dagad, fájdalmas, ez akár mélyvénás trombózisra is utalhat. Szintén szóljunk az orvosunknak. Ha a lábak, az arc, a szemhéjak és a kezek, azaz az egész test és az arc hirtelen dagadnak meg, azonnal hívjuk fel az orvosunkat, a háttérben terhességi magas vérnyomás is meghúzódhat.
(Cikk forrása: nutriklub.hu, maternity.hu)


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák