Terhesség

Mikor kezd dobogni a baba szíve?

Az egyik legizgalmasabb élmény, amikor meghalljuk a kisbabánk szívdobogását. De mikor kezd verni a magzat szíve?
2019. November 21.
Mikor kezd dobogni a baba szíve? (fotó: iStock)

A pozitív terhességi teszt után az egyik első mérföldkő, amire türelmetlenül várunk és valószínűleg egész életünkben emlékezni fogunk, amikor meghalljuk a kisbabánk szívhangját.

Annak ellenére, hogy 4 hetes terhességnél még nem észlelhető a szívhang, az embrióban már kialakultak azok az erek, amelyek a keringéshez szükségesek. Az 5. héten a szívcső spontán verni kezd, bár még ekkor sem hallható, csak majd a 6.héten, amikor az embrió szíve már percenként 110-szer dobog. A következő két hétben ez percenkénti 150-170-re növekszik. Ez kb. kétszer olyan gyors, mint egy felnőtt szívdobogása.

Nagy eséllyel a terhesség 9.-10. hetében első ízben is hallhatjuk a magzat szívdobbanását. A szülész-nőgyógyász (vagy a bába vagy a szülésznő) Doppler készülékkel vizsgálja meg a magzat szívverését.

Az első trimeszterben elvégzett ultrahang vizsgálat során ellenőrzik a magzat szívverését is.

A második trimeszterben végzett ultrahang vizsgálat során a magzat szívének felépítését is ellenőrzik, illetve azt, hogy észlelhető-e bármilyen probléma, például valamilyen veleszületett szívhiba.

Noha nincs olyan gyógyszer, amely gyógyítaná a magzat szívbetegségét, és egyes hiányosságokat csak a születés után lehet észlelni, a terhesség alatt végzett diagnózis segít az orvosoknak eldönteni, hogy hová szállítsák a babát születése után. Időnként közvetlenül a baba születése után műtétre is szükség lehet, míg más esetekben a baba idősebb korában van szükség beavatkozásra.

A jó hír az, hogy a veleszületett szívhibák nagy része gyógyítható, ha korán diagnosztizálják.

A keringés fejlődése a 12. hétben óriásit változik, a 17. hétre pedig megszűnik a spontán szívverés, helyét átveszi a magzati agy szabályozása, ezzel is előkészítve a magzatot a kinti életre.

A 25. hét végére kapillárisok (a legkisebb erek) képződnek és megtelnek vérrel. A kapillárisok az oxigénnel dús vért a szív artériáin keresztül a test szöveteihez továbbítják, majd az oxigénmentesített vért visszajuttatják a tüdőhöz.

A magzat keringési rendszere tovább fejlődik, így a 40. hétre készen áll a méhen kívüli életre.

Noha a magzati keringési rendszere gyorsan fejlődik a terhesség alatt, valójában a méhben másképp működik, születés után. Amikor a baba megszületik, és először vesz egyedül levegőt, akkor a keringési rendszere még a köldökzsinórra támaszkodik, az oxigén- és tápanyagban gazdag vér folyamatos ellátására. Miután teljesen leválik az anyukájáról, a magzati jellegzetességek is eltűnnek.

Noha a genetikai okokat nem tudjuk befolyásolni, de sokat tehet a kismama azért, hogy a magzat jól fejlődjön, ezek közé tartozik a folsav szedése, a dohányzás abbahagyása, 2-es típusú cukorbetegséggel élő kismamák rendszeres orvosi ellenőrzése, alkohol és droghasználat kerülése.

(Cikk forrása: whattoexpect.com)

Kapcsolódó cikkeink: