Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor jelennek meg a terhességi tünetek?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 20.

Forrás: babaszoba.hu

Bár minden nő más, minden terhesség különböző, mégis vannak olyan tünetek, amelyek legtöbbünknél jelentkeznek.

Mikor jelennek a terhességi tünetek? (fotó: Getty Images)
Minden nő más- mondja Dr. Marra Francis, texasi szülész-nőgyógyász. Vannak, akik soha nem tapasztalják meg a terhesség tipikus korai jeleit, mások azonnali változásokat éreznek a testükben. A terhesség tünetei ráadásul nagyon eltérő időpontokban jelentkezhetnek.
Íme, ezek a kora terhesség leggyakoribb tünetei, és azok az időpontok, amikor általában jelentkeznek.

Emlőérzékenység

Az ösztrogén és a progeszteron növekedésének köszönhető a mell érzékenysége, akár fájdalma a terhesség korai szakaszában. Ez a tünet általában egy-két héttel a fogantatás után kezdődik.

Hasi fájdalom

Néhány nő érzi amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ezt beágyazódási fájdalomnak hívjuk. Nem mindenki érzi, de aki igen, ők a fogantatás után 6-13 napon tapasztalják ezt és sokan tévesen PMS-re gyanakszanak.


Fáradtság

Elsősorban a progeszteron szintjének megemelkedése okozza a fáradtságot. Az energiavesztés, fáradtság érzése már egy héttel a fogantatás után jelentkezik. Gyakran a második trimeszterben elmúlik, majd újra jelentkezik, a szülés idejéhez közeledve.


Hangulatingadozás

Részben a fáradtsággal függ össze a terhesség 5.hete körül megjelenő hangulatingadozás. Sajnos az instabil érzelmek általában az első trimeszterben végig kitartanak.

Puffadás

Gyakran már a fogantatás után azonnal jelentkező tünet. A kora terhesség alatti puffadás gyakran emlékezteti a nőket a PMS-re.

Reggeli rosszullét

A reggeli rosszullét, émelygés, hányás vagy hányinger a terhesség 6-8. hete között jelentkezik, de korántsem mindenkinél. Általában a 16. hétig elmúlik, a csúcs pedig a 8-9. héten van. A szagok fokozott érzékelése súlyosbíthatja a tüneteket. Sok, kis étkezéssel javíthatunk az állapoton.


Gyakori vizelés

Már körülbelül négy-hat héttel a fogamzás után néhányan gyakori vizelési ingert éreznek. A bűnös a HCG hormon, majd a terhesség későbbi szakaszában a növekvő méh. Ez a tünet gyakran megjelenik a harmadik trimeszterben is.

Fejfájás

A megnövekedett vérmennyiség komoly fejfájást okozhat a terhesség alatt. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk.

Székrekedés

A terhességi hormonok lelassítják az emésztőrendszert, székrekedést okozva a terhesség második-harmadik hónapjában. A székrekedést megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással, magas rost tartalmú ételek evésével és rendszeres testmozgással ellensúlyozhatjuk.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák