Terhesség

Mikor és hogy mutatja meg az ultrahang a baba nemét?

A legtöbb szülő ma már a születés előtt szeretné megtudni a baba nemét. Ennek egyik leggyakoribb módja az ultrahangvizsgálat, általában a terhesség 18. és 20. hete között már nagy pontossággal látszik a baba neme.
2021. Június 28.
Hogy mutatja meg az ultrahang a baba nemét? (fotó: Getty Images)

Az Obstetrics and Gynecology című folyóiratban közzétett 2012-es tanulmány szerint a szülők nem kevesebb mint 69%-a szeretné tudni születendő gyermeke nemét. Az, hogy miért szeretnék tudni a baba nemét az alábbi válaszok születtek: 77,8% kíváncsiságból, 68% csak úgy, minden különösebb ok nélkül, 66,8% pedig azért, mert lehetséges.

Az ultrahang vizsgálat

A születés előtti ultrahang egy nem invazív vizsgálat, amely hanghullámok segítségével képet készít a magzat alakjáról és helyzetéről a méhben. Ez a terhesség alatti képalkotó eljárás előnyben részesített módszer, mivel nem jár sugárzással, és nem károsítja sem a magzatot, sem az anyát.Az ultrahangot rutinszerűen alkalmazzák a terhesség különböző szakaszaiban. Míg a legtöbb orvos legalább a hatodik hétig vár az első ultrahangvizsgálat elvégzésével, a petezsák már négy és fél hetes korban látható, míg a szívverés már öt hetes korban észlelhető.A 18. és 20. hét között egy képzett ultrahangos szakember részletes anatómiai vizsgálatot végez. Ekkor a szonográfus megméri a baba méretét, ellenőrzi a főbb szerveket, megméri a magzatvíz mennyiségét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelelő, és ellenőrzi a méhlepény helyzetét.A magzati fejlődésnek ebben a szakaszában már a baba nemét is meg kell tudnia állapítani. Bár a különbségtétel néha nehézkes lehet, van néhány dolog, amit az ultrahangvizsgálat során a szonográfus keresni fog a meghatározáshoz.

Az ultrahang pontossága

Amikor a szonográfus elvégzi ezt a vizsgálatot, sokkal fontosabb, hogy mit lát az ultrahangon, mint az, hogy mit nem lát. A nem meghatározásával kapcsolatban ez azt jelenti, hogy a pénisz hiánya nem jelenti önmagában azt, hogy a magzat lány.

Ennek ellenére a 18. és 20. hét között végzett ultrahangvizsgálat több mint 99%-a helyes megállapítást tesz. Ha a 14. hét előtt végzik el, a pontosság aránya jelentősen csökkenhet.Egy 2014-es ausztrál tanulmány szerint, amely 642, a 11. és 14. hét között végzett magzati ultrahangvizsgálat eredményeit vizsgálta, a magzati nem meghatározásának általános sikerességi aránya 75% volt.

Jelek az ultrahangon, hogy a magzat lány

A magzat nemének ultrahangos meghatározásakor a szonográfus jellegzetes jelek után kutat. Lányok esetében két jelet kell keresni:

A szeméremajkak és a csikló ultrahangon való megjelenése az egyik biztos jel. Ezt hamburger jelnek is szokták nevezni. Minden nemnek van egy úgy nevezett sagittális jele. Ezt a magzat profilnézetéből (az úgynevezett középvonalas sagittalis síkból) kapjuk. A gerinc végén van egy dudor. Ha ez 10 fokos szögben lefelé mutat, akkor a magzat lány.

Jelek az ultrahangon, hogy a magzat fiú

Azt gondolnánk, hogy a fiú magzatot könnyebb azonosítani, mint a lányt, de ez nem mindig van így. Ez különösen igaz a 14. hét előtt. A 18-20. hétre a következő jelek alapján lehet megállapítani, hogy fiú a baba:Sagittális jel: Ha a farki bevágás 30 foknál nagyobb szögben mutat felfelé, akkor a magzat fiú. Ha valahol a kettő között van, akkor nehezebb lehet a végleges meghatározás.

A vizelet áramlása: A vizeletfolyás néha kiszúrható a magzatnál. Ha az felfelé halad, akkor valószínűbb, hogy fiúról van szó.

Nemi szervek: Gyakran a 18-20. héten láthatóak a nemi szervek, beleértve a heréket, a herezacskót és a péniszt.

A magzat nemének meghatározásának egyéb módon

Az ultrahangvizsgálat mellett a baba nemét magzatvíz-mintavétellel (amniocentézis) vagy chorionboholy-mintavétellel (CVS) is meg lehet határozni. Az amniocentézis (AC) egy olyan eljárás, amelynek során egy tűvel folyadékot vesznek a magzatot körülvevő zsákból (amnion zsák). A CVS során a méhlepényből vesznek sejteket egy tűvel.Bár mindkét eljárásnak van kockázata, rendkívül pontosak a meghatározásban, és már a 11. héten (CVS esetében), illetve a 15. héten (amniocentézis esetében) eredményt adhatnak.Ugyanez az Obstetrics and Gynecology című szaklapban közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a szülők 65%-a jobban szerette volna tudni a baba nemét az amniocentézis után, 28%-uk inkább az ultrahangot részesítette előnyben. Ez annak ellenére történt, hogy a nők 96,2%-a úgy vélte, hogy az ultrahang megbízható eszköz a baba nemének meghatározására.(Cikk forrása: verywellfamily.com)