Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikor dönt a baba a megszületés mellett?Megelőzhetjük a koraszüléseket?

Szerző: Huták Judit

2015. szeptember 4. | Frissítve: 2019. március 7.

Forrás: babaszoba.hu

Az egyik legnagyobb orvostudományi rejtély eddig az volt, hogy miért pontosan 40 hétig tart a terhesség, illetve, mi váltja ki tulajdonképpen a szülés beindulását.

Sokan sokféle elmélettel magyarázták már ezt, de arra például, hogy miért lehetnek ebben eltérések, nem tudtak kielégítő választ adni.
Kutatók azonban felfedeztek egy olyan fehérjét, mely a magzat tüdejéből kikerülve kémiai folyamatok sorát indítja be - többek között olyan hormonális hatásokat, melyek a szülés megindulásához is vezetnek. A tüdő fejlettsége rendkívül fontos a születendő magzatnál, hiszen az anyaméhből kikerülve önállóan kell tudnia lélegezni.

Mikor dönt a baba úgy, hogy megszületik?

Dr. Carole Mendelson, a kutatás vezető szerzője szerint a tüdőből származó vegyület, bár nem hormon, hormonként viselkedik. "Ez az anyag figyelmezteti az anyai szervezetet arra, hogy eljött a szülés ideje, méghozzá akkor, ha a magzat tüdeje elég fejletté válik ahhoz, hogy levegőt lélegezzen" - mondta.
"Sajnos, eddig nem igazán tudtuk megállapítani, hogy pontosan mi okozza a koraszüléseket, de úgy gondoljuk, hogy ez a protein, illetve annak hiánya, nagy szerepet játszhat abban, hogy túl korán vagy időben jön világra egy baba."
Mendelson és kollégái egerek tanulmányozása során fedezték fel a proteint, de ez az emberi magzatok szervezetében is megtalálható. Az SP-A-nak nevezett anyag az immunsejteket, makrofágokat is támogatja, például abban, hogy a tüdőbe jutó kórokozók ne okozhassanak betegségeket.
"A koraszüléssel nagyon gyakran együtt járnak a különböző légúti fertőzésekkel. Emellett a koraszülésen átesett nőknél azok a membránok is fertőzöttek, amelyek a magzatot körülveszik, és a méhben is a normálisnál több, az immunrendszer részét képező falósejt található" - magyarázta a szakember.
"Tehát a méhben, a magzatvízben található makrofágok szerepet játszanak abban, hogy beinduljon a szülés, függetlenül attól, hogy azért vannak azok ott, mert valamilyen kórokozóval veszik fel éppen a harcot, vagy azért, mert az érett magzati tüdő hatására kerülnek oda.
Ha további kutatásaink során sikerülne jobban megismernünk ezeket a mechanizmusokat, előbb-utóbb talán olyan gyógyszereket is kifejleszthetnénk, melyek megakadályozhatják a koraszüléseket."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák