Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mik azok a Braxton Hicks összehúzódások?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. április 8.

Forrás: babaszoba.hu

Mit kell tudni a más néven jóslófájásoknak nevezett Braxton Hicks összehúzódásokról, és hogy lehet ezeket megkülönböztetni a valódi szülési fájásoktól?

Dr. Mary Jacobson szülész-nőgyógyász, az Alpha egészségügyi szolgálat főorvosa elmondta a Romper.com portálnak, hogy a Braxton Hicks-féle összehúzódások (Braxton Hicks kontrakciók) nem valódi szülési fájdalmak, melyeket a méh izomrostjainak feszülése és ellazulása okoz. "A várandós nők akkor tapasztalnak Braxton Hicks összehúzódásokat, amikor a testük a tényleges vajúdásra készül" - fogalmazott a szakember. Ezeket nevezik hamis összehúzódásoknak, gyakorló fájásoknak/összehúzódásoknak, jóslófájásoknak is.
Mik azok a Braxton Hicks összehúzódások? (Fotó: Getty Images)

Mikor jelentkezhetnek jóslófájások?

A Romper.com szerint hamarabb jelentkezhetnek Braxton Hicks összehúzódások, mint arra számítanának, néha akár olyan korán, mint a várandósság 6. hete (habár megjegyzik, hogy ezeket nem valószínű, hogy lehet érezni). De mikor jelentkezhetnek az észrevehető jóslófájások? "A legtöbb nőnél a Braxton Hicks összehúzódások a második trimeszter vége felé kezdődhetnek, de vannak, akik azt mondják, hogy soha nem tapasztalták ezeket, így nem minden terhesség esetén jelentkeznek" - mondta el a portálnak Dr. Jane van Dis, a Maven Klinika orvos-igazgatója, szülész-nőgyógyász.
A portál által megkérdezett szakemberek mind a feszítő, feszülő leírást használták ezekre az összehúzódásokra. "A Braxton Hicks összehúzódások hasonlóak a menstruációs görcsökhöz, kezdve a kellemetlen (de fájdalommentes) összehúzódásokkal, amelyek a méh csúcsától indulnak" - mondta Dr. van Dis. Ezek az összehúzódások általában 30-120 másodpercig tartanak. Az érzése hasonló ahhoz is, mintha egy övet szorítanának meg a has körül. Az érzés kellemetlen lehet, de a Braxton Hicks-féle kontrakciókat általában fájdalommentesnek tekintik.

Ez a vajúdás egy jele?

Sokakban merül fel a kérdés, hogy a Braxton Hicks összehúzódások azt jelzik-e, hogy elérkezett a szülés ideje? Azonban ez nem így van. Ha még nem vagyunk a kiírt időponthoz közel, a jóslófájások nem jelzik a szülést. Dr. van Dis szerint ezek olyan összehúzódások, amelyek nem vezetnek koraszüléshez.

Mi a különbség a valódi és a jóslófájások között?

A Braxton Hicks-féle összehúzódások "gyakran rendszertelenek vagy véletlenszerűek" Dr. van Dis szerint. Továbbá "a valódi összehúzódások rendszeres időközönként jelentkeznek, és a vajúdás előrehaladtával egyre gyakoribbá és erősebbé válnak" magyarázta a portálnak Dr. Aparna Sridhar, az UCLA David Geffen Orvostudományi Karának szülészeti és nőgyógyászati docense. A valódi összehúzódások gyakorisága és hossza kiszámítható, és ciklikusan jelentkeznek.
Az is segíthet eldönteni, hogy valódi vagy jóslófájás jelentkezett-e, hogy a has mely területén lehet érezni. Dr. Drew Benac, az Austin Regionális Klinika szülész-nőgyógyásza szerint a Braxton Hicks összehúzódások gyakran enyhék és alig észrevehetőek, és a has körüli feszülésre emlékeztetnek. Míg "a valódi összehúzódások hátul kezdődnek, majd előre sugároznak" - fogalmazott Dr. Sridhar.
A Braxton Hicks kontrakciókat kiválthatja akár a telítődött húgyhólyag, a túlzott fokú testmozgás, a dehidratáció vagy a szexuális együttlét, Dr. van Dis szerint. De gyakran könnyen meg is szűnnek, sokszor elég ehhez az, ha a várandós kismama lefekszik egy kicsit, megiszik egy nagy pohár hideg vizet, vagy vesz egy kellemes, meleg fürdőt. Ehhez képest a valódi összehúzódások nem szűnnek meg hasonló módszerekkel.
A Whattoexpect.com cikke hozzáteszi azt is, hogy a valódi méhösszehúzódások célja a méhnyak elvékonyítása, a méhszáj tágítása, míg a Braxton Hicks-féle kontrakciók csak a valódi összehúzódások gyakorlását jelentik. A valódi fájásokat a vajúdás más gyakori jelei is kísérhetik, mint például a rózsaszínes vagy véres hüvelyi váladék, a magzatvíz elfolyása vagy a nyákdugó távozása.
Ha intenzívebbek és rendszeresek az összehúzódások, ellenőriztetni kell az orvossal, hogy nem tágul-e a méhszáj, és ha a kismama nem tudja eldönteni, hogy valódi vagy jóslófájásokról van-e szó, akkor is javasolt felkeresni az orvosát.

Baj, ha nincs jóslófájás?

A Whattoexpect.com portált egy olvasó arról kérdezte, hogy normális-e, hogy 32 hetes várandósként nem tapasztalt még Braxton Hicks-féle összehúzódásokat, és lesz-e így bármilyen problémája, amikor szülni fog.
A portál szerint teljesen normális az is, ha nincsenek jóslófájások, és ez nem okoz gondot a baba születésekor. Néhány terhes nő - főként, akik először várnak gyermeket - van, hogy nem is veszi észre, ha Braxton Hicks kontrakció jelentkezik nála, de van, aki érzékeli, viszont nem tudja, hogy mi ez. A jóslófájások egyeseknél jelentkezhetnek intenzívebben (különösen azoknál, akiknek már a többedik várandósságáról van szó), másoknál pedig annyira enyhék lehetnek, hogy könnyen figyelmen kívül hagyják ezeket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák