Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mik a lehetőségek endometriózis esetén?

Szerző: Sződy Judit

2011. december 3. | Frissítve: 2018. augusztus 4.

Forrás: babaszoba.hu

Megjött? Fáj? Nagyon fáj? Néha középidőben is? És csak nem akar megfoganni a baba? Reméljük, az orvosod endometriózisra is gondol.

Ha nem szenvedsz tőle, akár érdekesnek is találhatod ezt a titokzatos jelenséget: a méh nyálkahártyájának (endometrium) apró szövetdarabjai jelennek meg a méhen kívül, szinte bármely szerven. A hashártyán, a petefészken, a belekben, a petevezetéken, de akár a tüdőben is találhat endometriózist az orvos.

A tünetek nagy részét az okozza, hogy nemcsak megjelenik, de működik is a szövetdarabka. Ahogy a méhen belül egy ciklus alatt megvastagodik és bevérzik, ugyanígy viselkedik az "illegálisan elfoglalt" területeken is. A duzzanat és a vérzés fájdalmat okoz, a szövet által kibocsátott gyulladásos izzadmány zavarja az adott szerv normális működését. Fájdalmas a menstruáció, fájdalmas lehet a szex, és késhet a baba.

Hogy kerül oda?

Az endometriózis kialakulásának oka éppoly talányos, mint maga a betegség. Több feltételezés létezik, de egyikkel sem vagyunk kisegítve, hiszen ezekkel nem jutunk közelebb a megelőzéshez. A "retrográd menstruációs elmélet" szerint a menstruációs vér és szövettörmelék nemcsak a hüvelyen át távozik, de a petevezetőkön keresztül a hasüreg felé is elvezetődik.

Fájdalmas görcsöléssel járhat az endometriózis


Ezek a pici szövetdarabkák megtapadnak, majd a rájuk jellemző működésbe kezdenek. Van, aki immunológiai, más genetikai okokra gondol. Egyes kutatók szerint a vér- és nyirokkeringés útján is idegen területekre evezhetnek az endometrium-törmelékek. Az is lehet, hogy mindez együttesen érvényes. És ha már megtörtént a baj, jobb utánanézni, hol és milyen fázisban található endometriózis.

A legjobb bekukucskálni

A beteg által leírt tünetek és a belső (hüvelyi) vizsgálat gyakran megerősíti az orvost abban, hogy endometriózisról van szó. De biztosra akkor mehet, ha látja is, mi van odabent. A legmegbízhatóbb diagnózis laparoszkópia segítségével várható, melynek során az orvos a hasfalon nyitott kicsi réseken bevezetett műszerrel tekint be a hasüregbe. Ma egy bizonyos speciális szövetfestési eljárással a kisebb elváltozásokat is láthatóvá tudják tenni. A talált elváltozást az orvos akár azonnal el is tudja távolítani.

Műtét nélkül nem megy?

A lelkiismeretes orvos mindig a beteg állapotának és élethelyzetének figyelembevételével hozza meg döntéseit. Ha a paciens nem szeretne gyereket, átmenetileg elég lehet a fájdalomcsillapítás alkalmazása is. Szintén átmeneti, de hatékonyabb kezelés a ciklus mesterséges elnyomása hormonok adagolásával. Ma már többféle gyógyszeres megoldás választható, de mindegyik időleges. A legjobban akkor jár a beteg, ha sebészeti úton el is távolítják a szökevény endometrium-darabkákat a szervezetéből, lehetőleg lézeres eljárással, így kevesebb a vérzés, "szebb" az eredmény.

A jól sikerült műtét csökkenti a kiújulás esélyét, de utókezelésre szükség lehet. Személyre szabott hormonális támogatás, életmód- és étrendváltás és természetgyógyászati kezelések segíthetik a beteget a műtét utáni időszakban. Fontos, hogy orvosod újra lásson, akkor is, ha jól érzed magad. Eleinte két-három havonta, majd félévente keresd föl, hogy ellenőrizze, minden a helyén van-e. És csak a helyén!Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője


További cikkek az endometriózisról:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák