Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért reszketünk szülés után?

Szerző: Biczó Gabriella

2021. február 8.

Forrás: babaszoba.hu

A szülés utáni remegés gyakori tapasztalata az anyáknak. Miért tapasztal sok frissen szült anya reszketést, remegést, fázást?

Miért reszketünk szülés után? (fotó: Getty Images)
Gyakori jelenség a szülés utáni remegés, reszketés, amit sok esetben fázás is kísér a frissen szült anyánál. A remegés, reszketés jelentkezhet a lábaknál, karoknál, akár az egész testben, sőt a vacogás olyan mértéket is ölthet, hogy az anya egész testében reszket, a fogai összekoccannak a fázástól. A jelenség ártalmatlan és viszonylag gyorsan normalizálódik. Általában a méhlepény megszületése után jelentkezik a reszketés. A jelenségnek több oka is lehetséges.
Az egyik ok maga a szülés alatti fájdalom, erőlködés, amely sokkot okozva a szervezetben remegéshez vezet. A másik ok hormonális: a hormonok túltengése, megemelkedett szintje is okozhatja a reszketést, a fázást. Az oxitocin hormon mellett a stresszhormonoknak, így az adrenalinnak és a kortizolnak is szerepe van a remegés, fázás kialakulásában, de a hirtelen felszabaduló endorfin hormon is előidézhet reszketést. Ezek a hormonok hirtelen, jelentős mennyiségben öntik el a szervezetet, szabadulnak fel, ennek sokk szerű hatása van a test működésére.
A remegést kiválthatják érzéstelenítő szerek is, amelyeket a kismama a vajúdás alatt kap.
A remegésnek, reszketésnek nincs veszélye az anyára, ha egyébként minden más (vérnyomás, pulzusszám) érték rendben van. A szülés utáni remegés egyaránt előfordul hüvelyi szülést és császármetszés után is.
Remegés, reszketés a vajúdás alatt is előfordulhat, a vajúdás úgy nevezett átmeneti szakaszában, a kitolási szak előtt. Nem ritka ebben a szakaszban a remegés mellett a hányás sem.
Ha a frissen szült anya remeg, fázik, akkor a kórházi segítő személyzet és az anya kísérője segítségére siethet, megtartva a kisbabát, meleg takaróval enyhítheti a kellemetlen helyzetet. A reszketés általában rövid ideig tart, az esetek nagy részében néhány tízperc alatt rendeződik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák