Terhesség

Miért mozog annyit a baba a pocakban éjszaka?

Egy hosszú nap vége, éppen elfekszel, befészkeled magad a puha ágyba, és felkészül a pihentető alvásra. De ahogy lehunynád a szemed, a baba a pocakodban úgy dönt, hogy lejátszik egy focimeccset...
2022. Március 01.
Miért mozog annyit a baba a pocakban éjszaka? (Fotó: Getty Images)

Mégis miért ennyire aktív a baba éjszaka?

Általánosságban elmondható, hogy ha a babák sokat mozognak és rugdosnak a méhben, az általában jó jel.

A legtöbben csak a második trimeszterben tapasztalnak először magzati mozgást, de a baba a kezdetektől aktív. Ahogy növekszik a mérete és az ereje, olyan módon fog mozogni és rúgni, amit nehéz figyelmen kívül hagyni.

A szakértők szerint nincs meghatározott szabály arra, hogy a baba milyen gyakran mozog. Minden terhesség, minden kismama és minden baba különbözik, a legfontosabb ezért az, hogy az édesanya ismerje a babája normál mozgásmintáját. A hirtelen és drasztikus növekedése vagy csökkenése a mozgásnak jelezhet akár problémát is, ezért ha változást tapasztalunk a baba mozgásában, javasolt az orvoshoz fordulni.

Miért aktívabb a baba éppen éjszaka?

Erre három fő elmélet létezik.

A kismama éjszaka jobban észreveszi a magzat mozgását

Az első elmélet szerint az anyák éjszaka gyakrabban tapasztalják a magzati mozgásokat, mert nem annyira elfoglaltak, nincsenek zavaró tényezők, és ők maguk nem mozognak. Tehát, bár úgy érzi, hogy a baba éjszaka rendkívül aktív, ennek az oka egyszerűen az, hogy ő maga kevésbé aktív, kevésbé terelődik el, és jobban tudatában van a baba mozgásának.

A babák éberebbek éjszaka

A második elmélet szerint a babák éberebbek lesznek és többet rugdalnak az anyaméhben, ha nem éreznek kívülről semmilyen tevékenységet. A gyermek születése után a szülei ösztönösen simogatják, hintáztatják, ringatják, susognak, énekelnek, stb., mert ezek a jól ismert mozdulatok és hangok segítenek megnyugodni a babának. Így érthető, hogy a méhen belül is nagyobb valószínűséggel alszanak hosszabb ideig napközben, amikor finoman ringatóznak az édesanya pocakjában.

A cirkadián ritmus

A harmadik elmélet szerint vannak olyan mintái a cirkadián ritmusnak, amelyek a méhben kezdődnek. Állatkísérletekben azt találták az ultrahanggal végzett vizsgálatok, hogy a magzat normál cirkadián ritmusa fokozott éjszakai mozgást mutat.

A magzat éjszakai mozgása tehát teljesen normális. De mi segíthet, hogy az anyuka jobban aludhasson még akkor is, ha a baba egész éjszaka ébren van?

  • Érdemes kipróbálni egy speciális kialakítású terhességi párnát.
  • Korlátozzuk a folyadékbevitelt az esti órákban, hogy elkerüljük a felesleges ébredést és extra mosdóba járkálást.
  • Délután már korlátozzuk a koffeinbevitelt.
  • Kerüljük az esti nagyobb étkezéseket és a fűszeres ételeket.
  • Mozogjunk rendszeresen, legalább napi 30 percet.

Forrás: bellybelly.com.au