Terhesség

Miért látnak a várandós nők mindenütt várandós nőket?

Csak az agy tréfál meg? Vagy mi az oka annak, hogy amikor valaki babát vár, mindenhol várandós nőket és újszülött babákat lát?
2020. Szeptember 07.
Miért látnak a várandós nők mindenütt várandós nőket? (Fotó: Getty Images)

Raina Delisle, a Today’s Parent szerzője felidézte, hogy amikor gyermekét várta, mindenhol terhes pocakokat és újszülötteket látott – ahogy írja, a 9 hónap alatt több terhes nőt látott, mint addig egész életében. Vagy legalábbis azt hitte.

Kiderült, hogy valószínűleg csak az elméje játszott vele.

Nicholas Rule, a Torontoi Egyetem pszichológia docense, és kutatási vezető a szociális érzékelés és megismerés területén, elmondta, hogy ha valami éppen az ember fejében jár, ha valamire többet gondol, azt jobban észreveszi, mint korábban, öntudatlanul is keresi azt.

Ez a jelenség frekvenciaillúzió vagy Baader-Meinhof jelenség néven ismert, és két pszichológiai folyamaton, a szelektív figyelmen és megerősítési elfogultságon keresztül következik be. A szelektív figyelem jelen esetben azt takarja, hogy a kismama túlzottan koncentrál a babával kapcsolatos kérdésekre, és figyelmen kívül hagy minden mást. Tehát minden kismamát, akit lát, észrevesz, és a megerősítési elfogultságnak köszönhetően minden várandós anyuka egy újabb bizonyítékot jelent arra, hogy baby boom lesz.

Tehát Rule szerint nem arról van szó, hogy több lenne a várandós kismama hirtelen, hanem arról, hogy az anyuka ráhangolódik, mert a terhességre és az azzal kapcsolatos dolgokra koncentrál. A szakember hozzátette, hogy nehéz lenne nem gondolni rá, hiszen az összes fizikai változás miatt folyamatosan tudatában van ennek.

Azonban nem lehet kizárólag a frekvenciaillúziót okolni, hiszen bizonyos helyeken, mint például a nőgyógyászati rendelő, a bababolt, stb., több kismamát vonz, így valószínűleg észre is veszik egymást.

Rule szerint létezik egy olyan jelenség is, amelyet nagyobb életesemények kapcsán tapasztalhatunk a barátok körében, a közösségi médiában. “Ez a jelenség az, amikor azt vesszük észre, hogy mindenki egyszerre házasodik, egyszerre vár gyermeket. Az emberek elmondásuk alapján ilyenkor érezhetik úgy magukat, hogy kimaradnak, lemaradnak, ha körülöttük mindenki családot alapít, míg ők maguk nem” – magyarázta a lapnak a szakember.

Egy 2014-es, az American Sociological Review című folyóiratban közzétett tanulmány szerint, amikor egy nő barátnőjének gyermeke születik, a szülővé válás lehetősége két évvel később tetőzik esetében, majd ismét csökken. A tanulmány szerzői szerint a nők összehasonlíthatják magukat a barátnőikkel, és akár maguk is szeretnének osztozni a szülőség útjában, és tanulhatnának is egymástól, támogathatnák egymást.

Azonban Rule rámutatott arra, hogy ez a teljes kép csupán egy szelete. A szakember szerint van egy szűk időintervallum, amikor úgy tűnik, hirtelen mindenki gyermeket vállal, nagyjából 30-32 éves kor körül. De ez valójában inkább azért van, mert sokan vállalnak ebben az életkorban gyermeket.

Forrás: todaysparent.com