Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért késik a kistesó?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. július 18. | Frissítve: 2021. március 11.

Forrás: babaszoba.hu

Vajon meddig tart a szoptatás fogamzásgátló hatása? Elképzelhető, hogy másfél éves gyerek esetében is akadályozza a terhességet? A szülész válaszol.

Miért késik a kistesó? (fotó: Getty Images)
Szoptatom másfél éves lányomat, nem is nagyon szeretnénk még abbahagyni, de azt gyanítom, ez lehet az oka, hogy nem esem teherbe. Igaz, a menstruációm sem tért még vissza, de úgy tudom, a szoptatás csak akkor fogamzásgátló hatású, ha a baba fiatalabb félévesnél, és kizárólag szopik. Hogyan segíthetnénk elő természetes módszerekkel, hogy jöhessen a kistesó?
Szoptatás alatt nem olyan egyszerű a termékenység jeleinek megítélése, de valóban igaz, hogy ekkora gyerek szoptatása már nem jelent biztos fogamzásgátlást. Ha tojásfehérjeszerű folyást tapasztal, és úgy érzi, vastagabb, erősebb lett a hüvely fala, az erősödő ösztrogéntermelésre utal. Azt azonban nem lehet kikövetkeztetni ezekből a jelekből, hogy mikor lesz, vagy lesz-e egyáltalán tüszőrepedés.

Ezt csak utólag tudhatja meg: ha volt tüszőrepedés, de a petesejt nem termékenyült meg, menstruálni fog. Mivel már az első menstruáció előtt teherbe lehet esni, különösen figyelni kell ilyenkor a terhesség lehetséges jeleire, az aluszékonyságra, a gyakori pisilésre, az érzékennyé váló mellbimbóra. És hogy mivel segítheti mindezt elő? Tapasztalataim szerint a környezetváltozás, nyaralás olyan alkalom, amely - a hétköznapok rutinját megszakítva - elősegíti a peteérést és a fogamzást.

Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések