Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért jelez halvány pozitív eredményt a terhességi teszt?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 4.

Forrás: babaszoba.hu

Az otthoni terhességi teszteknél előfordul, hogy nem két erőteljes vonal jelenik meg, hanem az egyik halványabb. Ezt pozitív eredménynek kell értékelni? Mit jelent, ha ezt mutatja a teszt?

Miért jelez halvány pozitív eredményt a terhességi teszt? (Fotó: iStock)
Ehhez először is meg kell értenünk, hogyan is működik a terhességi teszt. Az otthoni teszt a hCG hormon jelenlétét tudja kimutatni a vizeletből, amelyet a szervezet akkor termel, ha a megtermékenyített petesejt beágyazódott a méhfalba. A hCG-t termelő sejtek lesznek azok is, akik majd a méhlepényt hozzák létre.
Tehát, ha a vizeletben van hCG, akkor pozitív a teszt, igaz? De akkor mit jelent, ha halvány pozitív eredményt kapunk?

Mi okozhat halvány pozitív eredményt?

Terhesség

Gyakran a halvány pozitív eredmény is pozitív eredményt jelent, csak túl korai fázisban van a terhesség ahhoz, hogy erősebb legyen a megfelelő hCG szint hatására a második vonal színe.

Vetélés a közelmúltban

Ha nemrégiben bekövetkezett vetélés után még lehet hCG a szervezetben, és ez is adhat halvány pozitív eredményt. A hormonszint normalizálódása ilyen esetben eltarthat egy darabig.

Termékenységet fokozó készítmények

A peteérés serkentésére, a tüszőrepedés kiváltására léteznek különböző gyógyhatású készítmények, amelyek között van olyan, amelyik tartalmaz hCG-t is. Az otthoni terhességi teszt ezt is kimutathatja, és ilyenkor is adhat halvány pozitív eredményt.

Egészségügyi problémák

Az olyan egészségügyi problémák, amelyek a veséket érintik, szintén adhatnak gyenge, álpozitív eredményt. Ritka esetben akár valamilyen rákos megbetegedés is állhat a háttérben.

Lejárt a teszt

Ha véletlenül olyan tesztet vásároltunk, amelynek lejárt a szavatossági ideje, az is adhat ilyen eredményt.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések