Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért jelentkezhet légszomj a terhesség alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 14. | Frissítve: 2021. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

Ismered a légszomjat, amit akkor érzel, ha gyorsan felszaladsz a lépcsőn? Sok terhes nő érzi ugyanezt - gyakran akkor, amikor éppen csak áll, vagy fekszik. Miért jelentkezhet ez a tünet?

Miért jelentkezhet légszomj a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)
Persze nem futsz maratont, miközben nyugodtan ülsz, de amikor terhes vagy, a tested annyi energiát fordít a gyermeked fejlődésére, hogy szinte olyan, mintha mégis lefutottad volna azt a távot. Emiatt jelentkezhet az a frusztráló légszomj a terhesség során, amely bár ijesztő, de teljesen normális.

Mi okozza a légszomjat?

Dr. Idries Abdur-Rahman, nőgyógyász a Romper.com-nak elmondta, hogy a terhesség alatti légszomjnak több oka is lehet - egyrészt köze lehet a terhességi hormonokhoz, másrészt a kismama szerveihez és persze a növekvő babához is. - Egyrészt a terhesség alatti progeszteron hormon löket stimulálja az agy légzésért felelős központját, amiatt tapasztalhat légszomjat a kismama. Másrészt a méh növekszik, ezzel nyomást gyakorolva a hasüregre és a mellkasi üregre, így csökkentve a tüdőkapacitást - magyarázta a szakember.
Az is számít, éppen melyik trimeszterben van a kismama, hiszen a hormonok okozta légszomj főként az első trimeszterben jelentkezhet, és a harmadikban is ismét előfordulhat. A növekvő méh okozta légzési nehézség pedig a terhesség előrehaladtával válik egyre gyakoribb panasszá.
Dr. Jamie Lipeles, nőgyógyász azt mondta el a Romper.com-nak, hogy egy másik ok, ami miatt légzési nehézséget tapasztalhat a kismama, a vérerekben és artériákban található extra folyadékmennyiséggel függ össze, amelyet intervaszkuláris térfogatnövekedésnek neveznek. A terhes nők izmai és csontjai egyébként is fokozott stressznek vannak kitéve a terhesség idején, ami szintén megnehezíti a kényelmes légzést.

Mikor szükséges felkeresni a panasszal a kezelőorvost?

Dr. Lipeles szerint a legveszélyesebb probléma a terhesség alatt, ami légszomjjal jelentkezhet, a tüdőembólia, mely során egy vérrög kerül a tüdőbe. A tüdőembólia okozta légszomj általában hirtelen, váratlanul jelentkezik, nagyon erőteljesen. Ez sokkal intenzívebb, mintha egy egyszerűbb légszomjat tapasztal a kismama. Ha valaki ezt tapasztalja, érdemes azonnal értesítenie a mentőket.
Dr. Abdur-Rahman szerint a preeklampszia szintén egy komolyabb terhességi probléma, amely okozhat légszomjat. Ez egy olyan, terhességre jellemző állapot, amely magas vérnyomást eredményezhet, fehérjét a vizeletben, és ödémásodást, puffadást a folyamatos folyadék-visszatartás miatt. Súlyos esetben a tüdőben is visszamarad folyadék, és ez okoz légszomjat. Emellett a szívbetegségek is okozhatnak súlyos légszomjat. - Bármikor, amikor egy terhes nő hirtelen fellépő légszomjat tapasztal, illetve olyat, amely korlátozza a normál aktivitást, vagy olyat, amely jelentősen rosszabb, ha lefekszik, akkor azonnal jelezze ezt az orvosának - hívta fel rá a figyelmet a szakember.
Ha ezektől az okoktól függetlenül tapasztal valaki légszomjat, amiatt nem kell aggódnia, ettől nem lesz korlátozott a baba oxigénellátása sem. Valójában ez növeli a szervezet oxigénszintjét, mert arra készteti az édesanyát, hogy mélyebbeket lélegezzen. A panasz pedig el fog múlni.
(Cikk forrása: romper.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák