Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért görcsöl a lábunk terhesség alatt?

Szerző: Turbék Ildikó

2016. február 3. | Frissítve: 2019. október 25.

Forrás: babaszoba.hu

A legtöbb kismama szenved az éjszakai lábikragörcstől várandóssága alatt. De vajon mi okozza ezt a nem túl kellemes panaszt, és mivel szüntethető meg?


Bár különböző betegségek velejárójaként is jelentkezhetnek görcsök, de nem kell megijedni, mert a terhesség alatti lábikragörcs nem betegség. Ez tulajdonképpen egy akaratlan izomrángás, amit a harántcsíkolt izomszövet összehúzódása okozza.
Izomgörcs előfordulhat akár az éjszakai alvás közben, lábikragörcs formájában, de testmozgás közben is. Lelki eredetű szorongás következménye is lehet, amiben segíthet, ha a kismama magnéziumot szed.
Amikor testünk nagyfokú igénybevételnek van kitéve, vagy túl sok folyadékot és ásványi anyagot veszítünk, akkor ez gyakoribb lehet. Ilyen a magnézium hiányos állapot is. A terhesség korai szakaszában lévő lábikragörcsöt többek között a megváltozott hormonháztartás okozza. Elég gyakori tünet a kismamák körében, hogy már az első trimeszterben görcsöl a láb, de ahogy a terhesség halad előre, úgy válik a panasz még fokozottabbá. Ebben a fájdalom mellett még az is kellemetlen, hogy amikor már egyébként is nyugtalanok az éjszakák a nagy pocak, az állandó pisilni járás miatt, akkor még ez a görcs is megnehezíti a pihenést.
Persze egyénenként változó, vannak kismamák, akiknek nap közben lép fel rendszeresen a probléma, nem pedig az alvás időben.
A terhesség alatti lábikragörcs kialakulása több okra is visszavezethető. A hormonváltozás mellett több tényező is arra mutat, hogy a láb izmai kifáradnak a megnövekedett testsúly miatt, illetve a növekvő méh mérete is nyomja az ereket, ettől megváltozhat a lábban való vérkeringés.

Hogyan előzhetjük meg az izomgörcsöt?

Érdemes néhány jó tanácsot betartani ahhoz, hogy minél kevesebbszer kelljen átélnünk a nemkívánatos érzést.
 • Mindenképpen kerüljük az olyan pózokat, hogy állás, vagy ülés közben túl sok ideig keresztben tartjuk a lábunkat
 • Nyújtsuk a vádlinkat napjában többször, és az esti lefekvés előtt se feledkezzünk meg róla
 • Ha éppen leülünk TV-t nézni, vacsorázni, akkor is végezzünk bokakörzést, hullámzó kígyómozdulattal tornáztassuk lábfejünket
 • Tegyünk minden nap egy sétát, kivéve akkor, ha az orvosunk ezt egyéb okból kifolyólag nem javasolja
 • Kerüljük a megterhelést, várandósan ne erőltessük és hajtsuk agyon magunkat
 • Pihenjünk többet, dőljünk le a bal oldalunkra, ez javítja a vérkeringést a lábrészen
 • Lefekvés előtt vegyünk egy melegvizes fürdőt, és próbáljuk meg testünket ellazítani
 • Figyeljünk oda a napi megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra
 • A magzatvédő vitaminok mellett szedjünk magnéziumot, ez segíthet abban, hogy elkerüljük a lábikragörcsöt
 • Terhességünk alatt is maradjunk aktívak. A rendszeres mozgás segíthet megelőzni a lábikragörcsöt, persze csak jólesően, nem megerőltetve
 • Együnk több magnéziumban gazdag ételt, mint például a teljes kiőrlésű gabona, bab, szárított gyümölcsök, olajos és egyéb magvak
 • Maradjanak az izmaink úgymond hidratáltak, vagyis a folyadékpótlás legyen megfelelő. Ha a vizeletünk a terhesség alatt sötét sárga, ez azt jelentheti, hogy nem iszunk elég vizet
 • Válasszunk kényelmes lábbelit, bármilyen nehéz tudomásul venni, de a megnövekedett testsúly miatt várandósan kerüljük a szűk fazonú, magasabb sarkú cipőket
 • Amikor csak tehetjük, polcoljuk fel a lábunkat
 • A kismama torna utáni nyújtást ne lébecoljuk el, arra is helyezzünk nagy hangsúlyt

Hogyan szüntessük meg a fájdalmas görcsöt?

Természetesen úgy kell kezelni az izomgörcsöt, hogy figyelembe kell venni, mi váltotta azt ki. Amikor összekapja a görcs a lábat, meg kell próbálni lenyújtani és néhány percig járkálni vele. Majd könnyed mozdulatokkal megmasszírozni az izmot. Lehet, hogy elég rá egy vérkeringést javító, finom, gyengéd, nem túl erős masszírozás, de izomlazító krémek használatával is javulhat az állapot.
Nehéz elképzelni egy amúgy is rossz érzést keltő görcsnél, hogy a jégmasszázs is segíthet, pedig ajánlott kezelési módszer. Jó, ha van otthon mindig magnézium pezsgőtabletta, ilyenkor igyunk belőle egy pohárral. Ha az izomfájdalom nem csak egyszer-egyszer fordul elő, hanem rendszeresen, esetleg mellé más tünet is társul, mint például bőrpír, érzékenység, akkor semmiképpen nem szabad masszírozni, és várni, hátha elmúlik magától, hanem szakorvoshoz kell fordulni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák