Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért fontos a folsav terhesség alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 14. | Frissítve: 2021. július 17.

Forrás: babaszoba.hu

A magzatvédő vitaminok elengedhetetlen összetevője a folsav. Valószínűleg minden várandós terhességének tervezésekor vagy már a megfogant magzat tudatában hall a folsav jelentőségéről. De miért olyan fontos a folsav?

Miért fontos a folsav terhesség alatt?

A folsav vízben oldódó, szintetikus B-vitamin, amelynek természetes formája a folát. Megtalálható a spenótban, sóskában, brokkoliban, olajos magvakban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben. Érdekessége az, hogy a természetben előforduló formája sokkal nehezebben szívódik fel, mint maga a folsav.
Talán sokan hallották Czeizel Endre számításait, amely alapján kb. 15 tányérnyi spenótot kellene megennie naponta egy babát tervező nőnek ahhoz, hogy fedezze a folsav-igényét. Pontosan ezért preferálják a folsavat a foláttal szemben.
A folsavról régóta tudott, hogy már a családtervezés időszakában érdemes megkezdeni a szedését (a kívánt teherbe esés előtt 3-4 hónappal, hiszen a fejlődési rendellenességek közül azok, amelyekre hatással van a folsav, a terhesség 3-4. hete során alakulhatnak ki), majd a terhesség alatt és később a szoptatás alatt is érdemes szedni. Hogy miért? Mert hatékonyan előzi meg az idegcső-záródási rendellenességeket: a nyitott gerinc, az agy-és koponyahiányt. Fontos szerepe van a fehér-és vörösvérsejtek képzésében, a sejtek képzésében és osztódásában.
Azoknak, akik gyermeket terveznek napi 400-800 mikrogramm folsav bevitele ajánlott.
A magzatvédő vitamin segítségével, benne az egyik legfontosabb összetevővel, a folsavval, számtalan fejlődési rendellenesség kialakulása előzhető meg. Egy 2004-es WHO-jelentése szerint az összes fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada megelőzhető, ha időben megkezdődik a magzatvédő vitamin szedése.
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések