Terhesség

Miért érdemes késleltetni a köldökzsinór elvágását?

A köldökzsinór elszorításának késleltetése még évekkel később is előnyökkel járhat.
2021. Szeptember 28.
Miért érdemes késleltetni a köldökzsinór elvágását? (fotó: Getty Images)

A baba megszületését követően a köldökzsinór elvágása egy fontos állomás az adaptálódásban: ez utolsó lépés, ami összeköti a babát a méhen belüli életével. Akár az orvos végzi el a köldökzsinór elvágását, akár a partnered, egy dolog egyre nyilvánvalóbb: jobb ha várunk valamennyi időt az elvágásával. Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a köldökzsinór elszorításának – akár csak néhány perces késleltetése a legjobb életkezdést biztosíthatja a kisbabának, különösen a koraszülött babáknak.

Mi a köldökzsinór szerepe?

A köldökzsinór a terhesség 5 hete körül alakul ki, hossza átlagosan 50cm, de ennél rövidebb és hosszabb is lehet. A köldökzsinór a méhlepényt köti össze a magzattal. A köldökzsinóron keresztül oxigénben és tápanyagokban gazdag vér jut az anyától a magzathoz, majd az elhasznált, salakanyagban és szén-dioxidban dús vér visszakerül a méhlepénybe és így az anyához.

A köldökzsinórban található ereket egy rugalmas, zselés állagú anyag, az úgynevezett Wharton-kocsonya veszi körül, ez védi az ereket, így a magzat tápanyagellátását.

Mennyi időt kell várni a köldökzsinór elvágásával?

Régebben a köldökzsinór elvágása az egyik első dolog volt amit az orvosok megcselekedtek a szülést követően. A baba megérkezését követő 15-20 másodpercen belül egy szorítót használva a véráramlást leállítják, és a köldökzsinórt ollóval vágják el. Ez a gyakorlat napjainkra elavultnak számít. A WHO ajánlása értelmében – függetlenül attól, hogy a szülés hüvelyi vagy császármetszés volt-e – a köldökzsinór elvágását jobb ha késleltetik. Hogy a megszületést követően mennyit várnak a köldökzsinór elvágásával az nem egy konkrétan meghatározott érték, a WHO szerint 1-3 perces, Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 30-60 másodperces késleltetést javasol.

Milyen előnyei vannak a késleltetett köldökzsinór elvágásnak?

A 2000-es évek elején a koraszülött csecsemőket vizsgáló kutatók rájöttek, hogy ha a köldökzsinórt a szokásos 15 vagy 20 másodperc helyett 45 másodpercig hagyják lüktetni, az csökkenti annak az esélyét, hogy ezeknek az apró csecsemőknek később vérátömlesztésre legyen szükségük.

Az 1950-es évek előtt egyébként éppen a késleltetett köldökzsinór elvágás számított normának az Egyesült Államokban (is) a bábai (otthonszülés/háborítatlan szülés) modell pedig soha nem is mondott le erről a gyakorlatról.2013-ban született egy átfogó tanulmány a kérdésben, ami úgy találta, hogy azoknál a csecsemőknél, akiknek a köldökzsinórját a születés után több mint egy perccel vágták el, magasabb volt a hemoglobin és a vas szint a vérükben – mindkét molekulára az élet első napjaiban és heteiben nagy szüksége van a babának ahhoz, hogy jól fejlődjön. Még fél éves korukban is kisebb arányban küzdöttek vashiányos vérszegénységgel azok a babák, akiknél késleltették a köldökzsinór elvágását, mint azok a babák, akiknél azonnal, a megszületést követően elvágták.A késleltetett köldökzsinór elvágásnak előnye az is, hogy csökkenti a gyulladás és az agyvérzés kockázatát is. Ha várnak valamennyi időt a megszületés után és nem azonnal vágják el a köldökzsinórt, akkor a méhlepényből továbbra is vér áramlik a baba szervezetébe, ezáltal fontos ásványi- és tápanyagokhoz jut. Fontos az is, hogy az azonnaliság helyett így az áramlás fokozatosan szűnik meg.

Milyen kockázatai vannak a késleltetett köldökzsinór elvágásnak?

Szerencsére nem sok kockázata van. Némileg megnövekedhet a babánál besárgulás valószínűsége.

Ami az anyai komplikációkat illeti: a késleltetés nem növeli a szülés utáni vérzés kockázatát, de ha vérzés jelentkezik, vagy ha a méhlepénnyel van valami probléma, akkor azonnali köldökzsinór elvágásra lehet szükség. Hasonlóan így történik akkor is, ha köldökzsinór előesés következik be. Ha az újszülöttnek megszületését követően légzési nehézségei vannak, akkor szintén fontos lehet, hogy a köldökzsinórt azonnal elvágják és segítsék a kisbaba lélegzését.Magyarországon a legújabb szülészeti és újszülött ellátásról szóló irányelv is úgy fogalmaz, hogy “élettani szülés esetén késleltetett köldökzsinór-ellátás ajánlott”.(Cikk forrása: whattoexpect.com)