Terhesség

Miért éppen körte?

A tavasz első heteiben nem dúskálunk gyümölcsökben, legfeljebb a mélyhűtőt fosztogathatjuk. Jól jön ilyenkor a hűvös helyen remekül áttelelő zamatos körte! Élelmirost-tartalma kiemelkedően magas, ezért segíti az emésztést.
2007. Szeptember 06.

Kétszemélyes adagok

Körtés lepény

Hozzávalók: 5 deka finomliszt, 5 deka zabpehelyliszt, egy tojás, csipet só, másfél deci tej, kevés ásványvíz, egy evőkanál cukor, két körte, 20 deka fagyasztott vagy friss szeder, fahéjas porcukor a tetejére, 10 deka sovány krémtúró

Hatalmas palacsintához hasonlít, és valóban, az összetevőkből kevert masszát akár serpenyőben is süthetnénk! Béleljünk ki sütőpapírral egy kerek, legalább kétcentis peremű sütőformát. Öntsük bele a kétféle lisztből, tejből, tojásból, egy kevés sóból, egy evőkanál cukorból és buborékos ásványvízből kevert sűrű masszát. Szeleteljük fel a megmosott körtét, és rakosgassuk tele a tésztát. Szórjunk a tetejére szedret. 220 fokosra előmelegített sütőben süssük körülbelül negyedóráig. Még forrón szórjuk meg fahéjas porcukorral. Nagyon jól illik hozzá a krémtúró! Ha túl sűrű lenne az állaga, natúr joghurttal hígíthatjuk.

Tipp: Ha kissé hígabbra készül a palacsinta tészta, vékonyan beolajozott serpenyőben is süthetjük az előre összekevert hozzávalókat.

Joghurtos körtedesszert

Hozzávalók: három nagyobbacska körte, egy deci körtelé, 2,5 deci natúr joghurt, egy evőkanál méz, 10 deka kakaós rizspehely, néhány darab zabpelyhes keksz, egy citrom leve

Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk kicsi kockákra, majd öntsük le friss citromlével, hogy ne barnuljanak meg.

Öntsük le a rizspelyhet körtelével, és törjük kis darabkákra a zabpelyhes kekszeket. A joghurtot keverjük össze mézzel, majd csorgassuk bele a körtés tálból a citromos gyümölcslevet. Magas üvegpoharakba rétegezzük a hozzávalókat. Legalulra kerül egy kis kakaós rizspehely, erre egy réteg körte, majd joghurt, zabpelyhes keksz, és így tovább addig, amíg a hozzávalókból futja. Ugyanezt a desszertféleséget más gyümölcsökből is elkészíthetjük.

Édesszájú kismamáknak uzsonnára, tízóraira is alkalmas!

Forrás: Kismama magazin