Terhesség

Miért ébredsz éjszaka éhesen a terhesség alatt?

Nem számít, mennyit vagy milyen gyakran eszel, mostanában folyton éhes vagy nappal és éjjel is?
2020. Szeptember 19.
Miért ébredsz éjszaka éhesen a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

A fejlődő babádnak is megvan a maga kalóriaigénye. De ez nem jelenti azt, hogy állandóan és bármit megehetsz, viszont segít megérteni, miért ébredsz fel az éhségtől az éjszaka közepén.

A terhesség alatt a Babycenter.com cikke szerint nagyjából napi 300 extra kalóriára van szüksége egy kismamának, az első trimeszterben ennél is kevesebbre. A Whattoexpect.com cikke alapján egy kismamának, akinek a terhesség előtt átlagos, normál volt a testsúlya és mérsékelten aktívan élt, az ajánlott napi kalóriabevitele körülbelül 2000 kalória körül alakulhatott. Ilyen esetben a portál szerint az első trimeszterben nincs is szükség extra kalóriára, de arra ügyelni kell, hogy olyan tápláló ételeket válasszon a kismama, amelyek fenntartják az energiáját, és támogatják a magzat fejlődését. A második trimeszterben naponta 300-350 extra kalóriára, míg a harmadik trimeszterben napi 500 extra kalóriára lehet szükség.

Mivel ez a számítás egy, a terhesség előtt átlagos, normál testsúlyú, mérsékelten aktív életet élő kismamát vett alapul, az egyedi kalóriaigényről mindenképpen javasolt egyeztetni az orvossal, hiszen ezt olyan tényezők befolyásolhatják, mint a testsúly, a mozgás mennyisége, az egészségi állapot.

A felgyorsult anyagcseréd okozhat korgó gyomrot, vagy akár émelygést is a terhesség idején – akár este vagy éjszaka is.

Mit tehetsz, hogy ne ébredj fel éjjel éhesen?

Soha ne feküdj le éhesen, mert ha te éhes vagy, akkor a baba is éhes. Töltsd fel a hűtőt és a kamrát egészséges harapnivalókkal, amelyek nem igényelnek túl nagy előkészületet, mint például a cottage cheese, a főtt tojás, a friss gyümölcsök és zöldségek. Válassz teljes kiőrlésű kenyeret a fehér kenyér helyett, barna rizst a fehér rizs helyett, és egészséges zsiradékokat.

Ha éjszaka egy kis harapnivalóra vágysz, válassz olyat, ami tápanyagokban gazdag, és csillapítja az éhséget is. Egy tál édesítetlen müzli, zabpehely tejjel, néhány sós keksz sajttal, vagy pirítós mogyoróvajjal például remek választás.

Ne felejts el kellő mennyiségű folyadékot is inni, hogy hidratált maradj. Ha éjszaka gyakran ébredsz fel, mert mosdószünetet kell tartanod, akkor érdemes a nap folyamán egyenletesen elosztanod a folyadékbevitelt, és közvetlenül lefekvés előtt már csak kevesebbet innod.

Forrás: babycenter.com