Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miért decemberben fogan a legtöbb baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2013. december 14. | Frissítve: 2015. március 27.

Forrás: Medipress

A csecsemők 9 százaléka decemberben fogan - ez az arány magasabb, mint bármelyik másik hónapban. Ez részben a partiknak és a fokozott alkoholfogyasztásnak tudható be, ám a tudósok szerint az is oka lehet a jelenségnek, hogy ilyenkor több kelbimbót eszünk.

A kelbimbó az élen végzett a legnépszerűtlenebb élelmiszerek listáján - részben a kesernyés íze, részben pedig az étkezdékben szerzett negatív tapasztalatok miatt. Egy friss kutatás szerint azonban érdemes rendszeresen fogyasztani, nemcsak az ünnepek alkalmával. Pedig a zöldség tele van folsavval, ami elősegíti a megtermékenyülést, valamint csökkenti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát.
Neema Savvides, a brit Harley Street Termékenységi Klinika táplálkozástudományi szakembere úgy véli, hogy a december azért is a legeredményesebb hónap a fogantatás szempontjából, mert az ünnepek alkalmával a legtöbb családnál kelbimbó is kerül az asztalra.

Remek gyerekcsináló étel a kelbimbó


"Akár hiszik, akár nem, ez a zöldség egy gyerekcsináló szuperétel. Először is, bőven tartalmaz folsavat, ami a férfi és a női termékenység kulcsa is egyben. Vitaminokban is gazdag, így javítja a spermiumok minőségét, valamint a méh belső szöveteiét. Sőt, a vetélések és a születési rendellenességek veszélyét is mérsékeli" - magyarázta Savvides.

A kelbimbó emellett úgynevezett di-indolimetánt is rejt. Ez egy növényi eredetű vegyület, azaz fitonutriens, ami elősegíti az ösztrogén megfelelő felhasználását a nők szervezetében. A környezeti ösztrogénhez kötődve hozzájárul ahhoz, hogy a test megszabaduljon a fölösleges hormonoktól, és ezzel növeli a fogantatás esélyét. A kelbimbóról feltételezik még, hogy csökkenti a koleszterinszintet, továbbá gyulladáscsökkentő hatású.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák