Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miben mennyi folsav?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 3. | Frissítve: 2018. május 9.

Forrás: Kismama magazin

A kismamák számára előállított, jelenleg is kapható multivitamin-készítmények mindegyike tartalmaz folsavat, mégpedig 0,53-0,8 milligrammnyi mennyiségben.

Miben mennyi folsav?

A folsavtablettában ennek a mennyiségnek a többszöröse, 3 milligramm található. Vajon melyiket válasszuk? A fejlődési rendellenességek megelőzésére vonatkozó vizsgálatok szerint nem csupán a folsavnak köszönhető az áldásos hatás, hanem jelenleg még pontosan nem ismert folyamatok révén a B12- és a B6-vitaminnak is.
Ha várandós vagy, illetve terhességre készülsz, akkor 0,4-0,8 mg folsav bevitele ajánlott. Mivel az idegcső-záródási rendellenességek a terhesség legelején alakulnak ki, már a terhesség előtt ügyelni kell a folsavszintre, ezért érdemes 2-3 hónappal a tervezett fogantatás előtt megkezdeni a folsav bevitelt.
Természetes folsavforrások a leveles zöldségek, a tojássárgája, a máj, a narancs, a mandarin, a citrom, a kivi, az avokádó és a banán. De sok folsav található még a paradicsomban, a spárgában, a retekben, az articsókában, a céklában és a hüvelyesekben is. Az olajos magvak közül a dió, mandula és mogyoró valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és az élesztő is magas folsav tartalmú.
Kapcsolódó cikkeink folsav témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések