Terhesség

Mi történik a terhesség első két hetében?

Mi történik a terhesség legkorábbi időszakában, a baba fogantatása és a pozitív terhességi teszt között? Ezt kell tudni a várandósság első két hetéről.
2021. Október 17.
Mi történik a terhesség első két hetében? (Fotó: Getty Images)

Kéthetes várakozásként (two-week wait, 2WW) néven is ismert ez az időszak, ami a peteérés (ovuláció) és a menstruáció várható időpontja közötti időt jelöli. Ha egy hímivarsejt megtermékenyítette a petesejtet, a hCG hormon szintje várhatóan elég magas lesz az időszak végére ahhoz, hogy a terhességi teszt kimutassa.

De mi történik valójában ez alatt a két hét alatt – ami sokaknak egy végtelennek tűnő várakozással ér fel?

1. Megtörténik az ovuláció

A menstruációs ciklus 14. napja körül (bár ez egyénenként eltérő lehet) megtörténik az ovuláció – a petefészekből felszabadul egy petesejt, amely elindul a petevezetékben.

2. A petesejt megtermékenyül

Miután a petevezeték felső végébe, az ampulláris részébe kerül a petesejt, találkozik a hímivarsejttel – általában 24 órán belül -, és megtörténik a megtermékenyítés.

3. A megtermékenyített petesejt elindul a méh felé, és növekedni kezd

A megtermékenyített petesejt még három napig a petevezeték ampulláris részében marad, mielőtt megkezdi a háromnapos utazását a méh felé. Azonban ez az első hat nap nem csak arról szól, hogy a méhbe utazik – a megtermékenyített petesejt már készül a beágyazódásra, és növekszik, illetve osztódik. Először két sejt lesz belőle, majd négy, és így tovább, amíg 64 sejtes blasztocisztává nem fejlődik, amely már differenciálódik aszerint, hogy mely részéből fejlődik a baba, és melyből a méhlepény.

4. Beágyazódik a méhlepénybe

A következő héten egy összetett eseménysorozat embrióvá érleli a blasztocisztát, miközben beágyazódik a méhlepénybe. Ez idő alatt tapasztalhatsz enyhe pecsételő vérzést, amit implantációs vérzésnek neveznek, de ez a tünet nem jelentkezik mindenkinél.

5. Megkezdődik a hormonok kiválasztódása

Eközben a még blasztociszta külső sejtrétege elkezdi kiválasztani a hCG hormont. Ez a hormon az, amelyet az otthoni terhességi tesztek képesek kimutatni. A hCG már nyolc nappal a fogantatás után kimutatható a vérből, és a szintje folyamatosan emelkedik. Az otthoni terhességi tesztekkel a menstruáció kimaradásának idején, 10-14 nappal a megtermékenyítés után mutatható ki a vizeletből.

Néhány tipp, ami segíthet ebben az időszakban:

  • Folytasd a várandós vitaminok szedését
  • Pihenj minél többet
  • Fókuszálj az olyan enyhe mozgásformákra, mint a jóga, a séta, a nyújtás, vagy az úszás
  • Továbbra is érdemes elfoglalnod magad valamilyen kellemes hobbyval, mint a főzés, a kertészkedés, a kézműveskedés, stb.
  • Építsd be a mindfullnesst (tudatosság) a mindennapjaidba, legyen szó hálanaplóról, meditációról, stb.

Forrás: mother.ly