Terhesség

Mi köze a testsúlynak a termékenységhez?

Sem a soványság, sem a túlsúly nem kedvez a termékenységnek. Túl kicsi testsúly esetén elmarad az ovuláció, és a havi vérzés sem jelentkezik. A túlsúlyos nők nagy része rendszertelen vagy elhúzódó menstruációs ciklust tapasztalhat.
2008. Február 03.

Mi köze a testsúlynak a termékenységhez?

Túl alacsony testsúly esetén (nagyjából 45 kiló alatt, testmagasságtól függetlenül) elmarad az ovuláció, és a havi vérzés sem jelentkezik. Az ésszerűtlen diéta, még ha nem is tekinthető kórosnak (vagyis anorexiának), károsítja a termékenységet.

A testsúly csökkenése mellett hiánybetegségek is fenyegethetnek: a jód hiánya pajzsmirigy működési zavart okoz, ezáltal az egész hormonális rendszert károsíthatja, az E-vitamin és a cinkhiány is meddőséghez vezethet. A túl alacsony fehérjefogyasztás ovulációs zavarokat okozhat, míg a férfiaknál a szelén és a cink hiánya is ronthatja a sperma minőségét. A férfiak tesztoszteron- (“férfihormon-“) szintjét csökkentheti a szigorú diéta, de egyben a túl zsíros ételek fogyasztása is.

A kövér nők jó része rendszertelen vagy elhúzódó menstruációs ciklust tapasztal. A megkezdett meddőségi kezelés is kevesebb sikerrel jár az ő esetükben, és sajnos gyakoribb a vetélés, valamint a terhességi, szülés körüli komplikációk aránya is magasabb.

Az American Society for Reproductive Medicine közleménye szerint a testsúly 5-10 százalékos csökkenése is drámai módon növeli a nők termékenységét. Nem kell tehát a Barbie baba-arányokat megcélozni, elég az életmódváltás: a rendszeres és tervszerű táplálkozás (összevissza nassolás kizárva!) és a testmozgás fokozatos bevezetése a mindennapi életbe!

Testtömegindex

Hány kilótól számítok túlsúlyosnak?

BMI= testsúly / a méterben megadott testmagasság négyzete

Ha az eredmény magasabb 25-nél, érdemes ésszerű diétába kezdeni. 17 alatti index alultápláltságra utal!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ezért befolyásolja a teherbeesést a túlsúly
  • Az elhízás radikálisan lecsökkenti a teherbeesés esélyét
  • Miért gyakoribb a meddőség a túlsúlyos hölgyek körében?
  • Forrás: Kismama magazin