Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi köze a testsúlynak a termékenységhez?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 3. | Frissítve: 2017. október 6.

Forrás: Kismama magazin

Sem a soványság, sem a túlsúly nem kedvez a termékenységnek. Túl kicsi testsúly esetén elmarad az ovuláció, és a havi vérzés sem jelentkezik. A túlsúlyos nők nagy része rendszertelen vagy elhúzódó menstruációs ciklust tapasztalhat.

Talán a túlsúly az akadálya a teherbeesésnek?

Túl alacsony testsúly esetén (nagyjából 45 kiló alatt, testmagasságtól függetlenül) elmarad az ovuláció, és a havi vérzés sem jelentkezik. Az ésszerűtlen diéta, még ha nem is tekinthető kórosnak (vagyis anorexiának), károsítja a termékenységet.
A testsúly csökkenése mellett hiánybetegségek is fenyegethetnek: a jód hiánya pajzsmirigy működési zavart okoz, ezáltal az egész hormonális rendszert károsíthatja, az E-vitamin és a cinkhiány is meddőséghez vezethet. A túl alacsony fehérjefogyasztás ovulációs zavarokat okozhat, míg a férfiaknál a szelén és a cink hiánya is ronthatja a sperma minőségét. A férfiak tesztoszteron- ("férfihormon-") szintjét csökkentheti a szigorú diéta, de egyben a túl zsíros ételek fogyasztása is.
A kövér nők jó része rendszertelen vagy elhúzódó menstruációs ciklust tapasztal. A megkezdett meddőségi kezelés is kevesebb sikerrel jár az ő esetükben, és sajnos gyakoribb a vetélés, valamint a terhességi, szülés körüli komplikációk aránya is magasabb.
Az American Society for Reproductive Medicine közleménye szerint a testsúly 5-10 százalékos csökkenése is drámai módon növeli a nők termékenységét. Nem kell tehát a Barbie baba-arányokat megcélozni, elég az életmódváltás: a rendszeres és tervszerű táplálkozás (összevissza nassolás kizárva!) és a testmozgás fokozatos bevezetése a mindennapi életbe!

Testtömegindex

Hány kilótól számítok túlsúlyosnak?
BMI= testsúly / a méterben megadott testmagasság négyzete
Ha az eredmény magasabb 25-nél, érdemes ésszerű diétába kezdeni. 17 alatti index alultápláltságra utal!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések