Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi jelezheti, hogy minden rendben van a terhességgel?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 21.

Forrás: babaszoba.hu

Teljesen normális, ha a kismama aggódik amiatt, hogy minden rendben zajlik-e a terhességével. Nem számít, a terhesség hányadik hónapjában jár is az anyuka, ez egy igencsak tipikus aggodalom.

Mi jelezheti, hogy minden rendben van a terhességgel? (Fotó: Getty Images)
A Romper összegyűjtött néhány jelet, amely arról árulkodik, hogy minden rendben zajlik a terhességgel.

Kimerültség

A fáradtság az első trimeszterben teljesen normális állapot, a terhesség korai jelei között is szerepel. Mindezért a hormonok, a vércukorszint és a vérnyomás változása tehető felelőssé. A második trimeszterben enyhül a kimerültség, ahogy a hormonszintek stabilizálódnak, azonban a harmadik trimeszterben ismét tapasztalható. Dr. Lucky Sekhon, termékenységi szakember, szülész nőgyógyász szerint az első trimeszterben nagy mennyiségben felszabaduló progeszteron lehet a fő oka az álmosságnak, fáradtságérzetnek, mert hajlamos pihentető hatást gyakorolni a szervezetre.
Mivel minden terhesség más, tapasztalhat az anyuka kis, de akár nagyobb fokú fáradtságot is, ami tudhatja vele, hogy minden rendben megy. De az sem tekinthető rossz jelnek Dr. Sekhon szerint, ha valaki nem tapasztal fáradtságot, sőt, akár energikusabb.

A szűrővizsgálatok szerint minden rendben

Manapság szerencsére számos kötelező és ajánlott szűrővizsgálat elérhető a kismamáknak, legyen szó a terhességi cukorbetegség kivizsgálásáról, kromoszóma rendellenességek kiszűréséről, stb. Ezek a vizsgálatok is jelzői az egészséges terhességnek. - Az egészséges vagy jó ütemben haladó korai terhesség legmeghatározóbb jele a terhességi hormon (bhCG) emelkedésének üteme. Ennek 48 óránként legalább 53%-kal kell emelkednie, és még megnyugtatóbb, ha két naponként megduplázódik a szint - mondja Dr. Sekhon Romper-nek, így akár ezt is érdemes lehet megnézetni a korai terhesség monitorozására.

Hányinger, émelygés

A hányinger jelezheti azt, hogy a terhességi hormonok szintje a normális ütemben emelkednek, a HCG-szint emelkedését jelezheti. De akkor sem kell pánikba esni, ha valaki nem tapasztal rosszullétet, a nők nagyjából egyharmada nem tapasztal hányingert, hányást a terhesség során Dr. Sekhon szerint, aminek az oka egyelőre nem ismert.

Fájó mellek

A mellek fájdalma teljesen normális a terhesség korai szakaszában, és növekedésükre, egyéb fizikai változásra is lehet számítani. Ilyen lehet például a bimbóudvar sötétedése, vagy ha az erek jobban átlátszanak, melyek szintén jelzik, hogy a test felkészül a terhességre.

A növekedés üteme

Az ultrahang vizsgálatok során számos adatot megmérnek, amelyek arról adnak információt, milyen ütemben növekszik, fejlődik a baba. A 20. héttől a symphisis-fundus (SF vagy Sy/Fu) távolságát is mérik, amely a szeméremcsont (symphysis) és méhtest felső vége (fundus) között mért távolság cm-ben, és a magzat fejlődésére, növekedésére lehet belőle következtetni.

A baba mozgása

A harmadik trimeszterben a csecsemő a saját ritmusa szerint kezd mozogni, amit érdemes feljegyezni, és ha eltérést talál a kismama a baba megszokott mozgásához képest, azt jelezze az orvosának. - Amikor a kismama nem tapasztalja a szokott mennyiségű mozgást, azt szoktam javasolni nekik, hogy egyenek valamit, igyanak vizet, majd feküdjenek le egy csendes helyre, és koncentráljanak a baba mozgására. A baba mozgásának figyelése jelezheti, hogy minden rendben van, de ha nem érzékel a kismama mozgást, vagy a mozgás intenzitása, gyakorisága csökken, jelezze azt az orvosának is - mondta Dr. Sekhon.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák