Terhesség

Mi az oka a terhesség alatti fogszuvasodásnak?

A terhesség alatt a fogak fokozottan sebezhetők a fogszuvasodással és más fogászati problémákkal szemben.
2022. Április 18.
Mi az oka a terhesség alatti fogszuvasodásnak? (Fotó: Getty Images)

Az anyától akár a méhen belül vagy a születés után is átkerülhetnek a fogszuvasodást okozó baktériumok a babának, írja a March of Dimes alapján a romper.com portál.

Mi köze van egymáshoz a terhességnek és a fogak fokozott érzékenységének? És mit tehetsz azért, hogy védd a fogaidat?

Mi okozza a fogszuvasodást a terhesség alatt?

“A terhesség a baba növekedése során fellépő hormonális változások miatt növeli a fogszuvasodás kockázatát” – mondta el a portálnak dr. Tina Saw fogorvos. A szakember hozzátette, hogy a terhesség során általában fellépnek olyan kellemetlen tünetek, mint a hányinger és a rosszullét, az öklendezés fogmosás közben, és a kismama sóvároghat az édesség iránt, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát.

Az étkezési szokások változása, a hormonális ingadozás, valamint a kevesebb fogmosás és fogselymezés ideális környezetet biztosít a fogszuvasodáshoz, sőt, a koraszülés kockázatát is növelheti.

A terhességi fogszuvasodást a szervezetben bekövetkezett változások, vagy az étrendben és a szokásokban bekövetkezett változások okozhatják? Egy kicsit mindkettő, de a probléma középpontjában a hormonok állnak.

“A terhesség megnöveli a progeszteron és az ösztrogén hormonok mennyiségét a szervezetben. Ezek átmenetileg hatással lehetnek a szövetekre és a csontokra. Sok terhes nő tapasztalja, hogy az ínye vörösebb, duzzadt, és még vérezhet is fogmosás vagy fogselymezés közben. Ezt az állapotot terhességi ínygyulladásnak nevezik, és nagyon gyakori a hormonális ingadozás miatt. Egyesek túlzott szövetnövekedést vagy csomót is észlelhetnek az ínyvonalnál. Ezeket terhességi daganatoknak nevezik, és teljesen jóindulatúak” – mondta el Saw.

Továbbá ha valaki hányingertől, hányástól szenved a terhesség során, a fogaknak az sem tesz jót.

“A reggeli rosszullét okozta hányinger és hányás növelheti a sav mennyiségét a szájban, lebonthatja a fogzománcot, és fogszuvasodást okozhat” – magyarázta a szakember.

Mi a teendő terhességi fogszuvasodás esetén?

Ha a kismama fogai érzékenyek, ha kis fehér vagy barna foltokat lát rajtuk, elváltozást tapasztal a fogínyen, vagy a fogai kilazulnak, ajánlott felkeresni a fogorvost. A szájüreg egészségének megőrzése a baba szempontjából is fontos.

Néhány egyszerű dolgot is meg lehet tenni a fogak egészsége érdekében:

  • Moss fogat legalább kétszer naponta, és napi egyszer használj fogselymet.
  • Ha hánytál, öblögess vízzel, és 30-45 percet várj a fogmosásig, hogy ne kerüljön sav a fogakba.
  • Érdemes lehet felkeresni a fogorvot egy extra tisztításért.
  • Egyél alacsony cukortartalmú tejtermékeket, például sajtokat. A kazein tejfehérje segíthet csökkenteni a fogszuvasodás kockázatát.
  • Ne dohányozz!

Forrás: romper.com