Terhesség

Mi az eklampszia?

Az eklampszia súlyos szövődményeket okozhat, de odafigyeléssel elkerülhetőek a görcsös rohamok.
2015. Június 19.

Az eklampszia tulajdonképpen azt a görcsös rohamot, rángógörcsöt jelenti, mely a preeklampsziás várandós nőknél fordulhat elő.

A preeklampszia a várandós nőknél előforduló rendellenesség, melynél nagyon megemelkedik a vérnyomás, illetve a vizeletben nagyobb mennyiségű protein ürül ki. Gyakori tünet az ödémásodás is, a szervek nem megfelelő működésére utalhat például a májfunkciós zavar, a vérlemezkeszám csökkenése, a húgysavszint emelkedése. Ezeket a terhesség alatti vérvizsgálatok során rendszeresen ellenőrzik, éppen azért, hogy ezt a súlyos betegséget időben ki lehessen szűrni. A preeklampszia, a “hagyományos” magas vérnyomáshoz hasonlóan, a kezdeti stádiumban nem jár látványos tünetekkel, vagy fájdalommal.

Amennyiben a preeklampsziát nem kezelik megfelelően, a magas vérnyomás az agyra is komoly hatással lehet, a fokozott véráramlás, az agyi ödéma és egyéb tényezők együttesen vezethetnek az eklampsziához, vagyis a rángógörcsig. A görcs leginkább az epilepsziás rohamhoz lehet hasonló, a kismama elveszíti az eszméletét, a vázizmok megfeszülnek, majd az izmok rángatózni kezdenek (vagyis nagyon gyorsan összehúzódnak és elernyednek), a szem is fennakadhat. Az eklampszia általában nem tart tovább egy-két percnél, végén a kismama zavartan viselkedhet.

A preeklampszia során nagyon megemelkedik a vérnyomás

Az eklampsziának súlyos szövődményei lehetnek, például tüdőgyulladás, agyvérzés, veseproblémák vagy szívproblémák. A görcsroham természetesen a magzatot is veszélyezteti, és nagyon gyakran sürgősségi császármetszésre van szükség.

Szerencsére, az eklampszia meglehetősen ritka. A preeklampszia a várandósságok nagyjából 5 százalékában jelentkezik, míg a vele összefüggő görcsök nagyjából a terhességek 1,4 százalékában jelentkeznek. Az eklampszia ráadásul nemcsak a terhesség alatt, hanem a szülés után is jelentkezhet. Bár a problémákat megfelelő életmóddal, gyógyszerekkel meg lehet előzni, a magas vérnyomással összefüggő szövődmények okozzák a legtöbb babavárás alatti halálesetet napjainkban.

Az eklampszia és a preeklampszia általában az első gyermeküket váró, fiatalabb korban lévő várandósokat érinti, és nagyobb az esély a kialakulására azoknál, akiknél már diagnosztizáltak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget, magas vérnyomást vagy cukorbetegséget. Az átlagosnál nagyobb méretű méhlepény szintén növeli a betegség rizikóját, és a genetikai örökségünknek is szerepe van abban, hogy kialakul-e valakinél a preeklampszia.

Hogyan előzhetjük meg a preeklampsziát, illetve annak súlyos szövődményét?

A preeklampszia általában a terhesség harmadik trimeszterében jelentkezik, és bár a betegség kialakulásával, illetve a lehetséges megelőzési lehetőségekkel sok kutatás foglalkozott, a teljes mechanizmust még nem sikerült megfejteni. Az egészséges életmódnak, a rendszeres testmozgásnak természetesen nagy szerepe van a szövődmények elleni küzdelemben, de a kutatások szerint sem a diétázásnak, sem a sóbevitel csökkentésének, sem az alacsony proteintartalmú étrendnek nincs hatása a preeklampszia kialakulására. A szakemberek szerint a kalcium és a szelén pótlása csökkenti a preeklampszia rizikóját. A már kialakult magas vérnyomást gyógyszerek segítségével hatékonyan lehet kezelni.

Kapcsolódó cikkeink: