Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az az NST?Nem fájdalmas, nem veszélyes

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 1. | Frissítve: 2019. június 13.

Forrás: babaszoba.hu

Az NST vizsgálattal a magzat mozgását, méhen belüli állapotát és a méh reakcióit követhetjük nyomon. A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen.

Mi az az NST?

Az NST a non-stress test szó rövidítése, és arra utal, hogy vizsgálat közben az anya és a magzat nyugalomban van. Az NST vizsgálat tulajdonképpen CTG (kardiotokográfia) eljárás: a magzat mozgását, méhen belüli állapotát, a méh reakcióit, magzat szívműködését és a méhösszehúzódások erősségét vizsgálják.
A terhesség végén általában a 36. terhességi héttől, hetente egyszer a betöltött 40. hétig rutinszerűen alkalmazzák. Terminus betöltése után általában kétnaponta végeznek NST vizsgálatot, egészen a szülés megindulásáig.
A vizsgálat során, amely kb. 20 percig tart, a kismama az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. Két gumipántot rögzítenek a hasára, a gumipántokon egy-egy tappancs van, amelyek a méhösszehúzódásokat illetve a fájástevékenységeket, a baba aktivitását, és a szívritmusát vizsgálják.
A gép automatikusan jelzi a mért adatokat, amiket két görbén ábrázol. Jó eredményről akkor beszélhetünk, ha a baba aktív, mert ez azt jelzi, hogy az oxigénellátottsága megfelelő. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120-160/perc.
A magzat szívműködése a magzatmozgások alatt gyorsul, ha azonban nem megfelelő a méhen belüli állapota, akkor nem fokozódik a szívműködés, sőt akár csökkenhet is.
Az NST vizsgálat leletén a méhtevékenység is látszik.
A NST vizsgálat eredménye háromféle lehet:
Reaktív: a görbe jó, a magzat aktív.
Suspect: Lehet, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.
Nem reaktív: a görbe kóros jeleket mutat. További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések