Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az az FSH (follikulus stimuláló hormon)?

2016. augusztus 15.

Forrás: babaszoba.hu

A folliculus stimuláló hormon (FSH) egy, az agyban termelődő hormonok közül. Leggyakrabban meddőségi kivizsgálás során mérik az FSH szintjét.

Mi az az FSH?

Nőkben és férfiakban egyaránt jelen van és az ivarsejtek érési folyamatában játszik szerepet. Nőknél más hormonnal együtt a női ciklus szabályozásában van szerepe, férfiaknál a spermiumok érésére hat.
Férfiak esetében, ha alacsony a spermiumszám, akkor ennek oki felderítéséhez szokták vizsgálni.
Ha felmerül a petefészkek vagy a herék elváltozása, akkor szintén az FSH szintjének mérése következik.
Nőknél a meddőségi kivizsgálás során, illetve szabálytalan női ciklus okának felderítésekor van jelentősége az FSH szint mérésnek, leginkább a menstruációs ciklus 2-4. napján nézik az FSH szintjét.
A női nemi ciklus során két hormon szabadul fel, amelyek szükségesek az ovulációhoz: az egyik a follikulus stimuláló hormon (FSH), amely segíti a tüszők növekedését, fejlődését. A másik hormon a sárgatest-serkentő hormon vagy luteinizáló hormon (LH), a tüsző repedését segíti elő, mely során az érett petesejt kiszabadul, ezt nevezzük ovulációnak.
Meddőség esetében, ha a hormonrendszer zavara miatt nem jön létre a peteérés, akkor ezeknek a hormonoknak a segítségével segíthető elő az ovuláció.
Alacsony FSH szint a fogamzásgátló tabletta szedésével állhat összefüggésbe nők esetében, míg férfiaknál és nőknél egyaránt az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz működési zavarának következménye lehet.
Emelkedett folliculus stimuláló hormon szintet több minden is okozhat. Nőknél policisztás ovárium szindróma, gyógyszerek szedése, petefészek fejlődési rendellenessége, daganatos megbetegedése.
Férfiakban az FSH-szint emelkedésének okai lehetnek a herék fejlődési rendellenessége vagy a here rosszindulatú daganatos megbetegedése.
Gyermekek esetében is beszélhetünk FSH szint eltérésekről: a serdülőkor előtt mért magas FSH értékek korai pubertást jeleznek. Ez kialakulhat jóindulatú elváltozások miatt, de komolyabb betegség is állhat a háttérben, ezért ilyen esetben mindenképpen kivizsgálás indokolt.
Alacsony FSH értékek és elhúzódó pubertás okai lehetnek hormonális zavarok, táplálkozási betegségek, genetikai rendellenességek vagy daganatos betegségek is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések