Terhesség

Mi az a tejkő?

5 évig szoptattam tejkövekkel, így pár hónap után már rutinosan kezeltem a kezdetben nagy ijedtséget okozó, különleges "képződményt". Hallottál már a tejkőről? Mi a teendő vele?
2016. Augusztus 03.

Mi az a tejkő?

A tejkő a bimbó felszínén, általában a tejcsatorna végén megjelenő fehér, fényes és sima felszínű “grízszerű” képződmény. Átmérője 1 mm-nél kisebb, és előfordul, hogy több is megfigyelhető a mellbimbón. Akinél gyakori “vendég” a tejkő, annál többnyire ugyanazokon a pontokon jelenik meg. Bár a tejkő többnyire apró, pöttyszerű képződmény, előfordul, hogy vékony spagettiszálhoz hasonlít.

Mindkét esetben ugyanarról van szó: a kicsapódott fehérje összetömörül, és elzárja a tej útját. Kialakulását elsősorban a tej, tejtermékek illetve az oxalát tartalmú ételek (sóska, paradicsom) fogyasztása okozhatják, de gyakran áll a háttérben elégtelen folyadék fogyasztás is.

Milyen tüneteket okoz?

Van, hogy szoptatáskor átható, tűszúrásszerű fájdalmat tapasztalhatsz, de előfordul, hogy nem érzel ilyesmit. A tejkövet úgy képzeld el mint egy apró kis dugót, ami elzárja a tej útját. Így – mivel a tej nem tud szabadon ürülni -, ezen a ponton elzáródás alakul ki. Erre már a klasszikus a tünetek fognak figyelmeztetni: a mellben csomó alakul ki, aminek az érintése is fájdalmas lehet. A csomónál melegebb a bőrfelszín, a mell pedig egyre jobban telítődik, ami fájdalommal, és később lázzal is járhat.

Mivel szüntetheted meg a tejkövet?

A legfontosabb dolog, ennek a mechanikai elzáródásnak a felfedezése. Nekem nagyon gyakran alakult ki mellgyulladásom, ezért egyik alkalommal tüzetesebben megvizsgáltam magam.Egy kis gyakorlati tanács: a mellbimbó átvizsgálásához mindenképpen használj megfelelő fényű lámpát, hogy mm-ről mm-re át tudd vizsgálni a mellbimbódat! Ha tejköved van, akkor észre fogod venni az apró kövecskék beágyazódását.Ha pedig beigazolódott a gyanúd, akkor a következő feladat a kövek mihamarabbi eltávolítása lesz.Miként szabadulhatsz meg az elzáródást okozó tejkőtől?

Szoptatás

A tejkő kimozdításának egyik legjobb módja, ha minél gyakrabban mellre teszed a babádat. Nekem azt javasolta a szoptatási tanácsadó, hogy tejkő okozta elzáródásnál igyekezzek minél gyakrabban szoptatni négykézláb helyzetben: így a mell szabadon lóg a baba szájába. Szoptatás alatt elősegítheted a kő kimozdulását, és a tej beindulást, ha finoman masszírozod a mellet.

Kézi fejés, masszírozás

A tejkő kimozdításában segítségedre lehet a kézi fejés, illetve a mellbimbó gyengéd masszírozása is. Ezt legjobb fürdés illetve zuhanyozást követően elvégezni.

Készíts húzópakolást!

Ehhez kend be a mellbimbódat tiszta olívaolajjal, és tegyél rá egy forró vízben áztatott, majd kinyomkodott vattapamacsot. Erre helyezz egy nejlont, amire végül egy kis textil kerüljön! Így vedd fel a szoptatós melltartódat! Amikor a meleg vattapamacs kihűlt, cseréld le egy újabb meleg darabra! 24 órányi pakolást követően tarts 1-2 nap szünetet! Ez a húzópakolás jó eséllyel fogja fellazítani a követ, és így a pici is megfelelően ki tudja majd a mellet üríteni.

Pattintsd ki a követ!

Vannak olyan tejkövek, amelyeken sajnos semmiféle praktika nem segít. Az én esetemben is így volt sajnos. Szoptatási tanácsadóval egyeztetve átbeszéltük, hogy nincs más megoldás: el kell távolítani a tejkövet saját magamnak.Ez elsőre félelmetesnek tűnik, de – tapasztalatom szerint – igen gyorsan kivitelezhető, és azonnali enyhülést hoz. Ehhez egy vékony steril tűre, esetleg csipeszre és egy megfelelő lámpára lesz szükséged.Először alaposan mosd meg a kezed, figyelj rá, hogy a körmeid rövidek és tiszták legyenek. A tűt fertőtlenítsd gyógyszertári alkoholban! A melledet és a mellbimbót óvatosan mosd le!Egy megfelelő fényerejű lámpával nézd meg, hol található a tejkő! Ezt követően a tű segítségével nagyon óvatosan próbáld kimozdítani a követ! Előfordul, hogy a problémás területen apró kis bleb is van (ez egy hártyaszerű bevonat illetve hólyag), ami szintén okozhat elzáródást. Ezt óvatosan fel kell nyitni vagy a tű, vagy egy fertőtlenített csipesz segítségével.Amint sikerült a követ kimozdítani, azt tapasztalod, hogy sugárban kezd a felgyűlt tej távozni. Ez akár percekig is eltarthat. Közben óvatosan masszírozd a melled!A tejkő kimozdítását és a tej lefejését követően mosd le a mellet, és kend be olyan krémmel, amelyet a szoptatás során szoktatok használni.Hogy szüntetheted meg a tejkő képződést? Pár tipp:

  • Mindenképpen növeld a folyadékbevitelt -ez a legfontosabb szabály.
  • Szoptatási tanácsadók tejkőképződés ellen javasolják a lecitin használatát.
  • Célszerű kerülni a tejtermékek és a zsíros ételek – különösen azokat, amelyek telített zsírsavakat tartalmaznak – túlzott fogyasztását
  • Érdemes az immunrendszert támogatni C-vitamin bevitellel, de arra figyelj, hogy ez ne haladja meg a napi 1000 mg-ot. A nagydózisú C-vitamin szedése ugyanis szintén tejkőképződésre hajlamosíthat.

Kapcsolódó cikkeink: