Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a szikhólyag?

2017. augusztus 1.

Forrás: babaszoba.hu

Pozitív terhességi teszt után általában az orvos felkeresése következik, hogy ultrahang segítségével megállapítsa a terhesség jelenlétét.

Mi az a szikhólyag?

Ekkor az ultrahangos vizsgálatot végző szakember a petezsák meglétét keresi: a petezsák már az 5. héten látható (de vannak, akiknek csak később, ez sem feltétlenül mutat problémát). A petezsák körül öleli az embriót és a magzatvizet is.
A terhesség hatodik hete körül, amikor az ultrahangon már látszik a petezsák, láthatóvá válhat benne a szikhólyag is. Kerek, gyűrűszerű hólyagot képzeljünk el. A szikhólyag jelenléte a petezsákban a méhen belüli terhesség egyértelmű bizonyítéka. A terhesség korai szakaszában a szikhólyag átmérőjét szokás mérni. A szikhólyag maximum 6 mm-es.
A szikhólyag láthatósága, megléte sajnos még nem garancia arra, hogy problémamentes a terhesség. A szikhólyag szabálytalan mérete vetélés gyanúját veti föl. Az biztosan nem jelent semmi jót, ha a petezsák még később is üres.
Ha üres petezsák, nem található benne a szikhólyag, akkor az történt, hogy a megtermékenyített petesejt megtapadt ugyan a méhfalon, de nem fejlődött tovább. Ennek okát egyelőre nem tudjuk biztosan, de valószínűsítik, hogy kromoszóma-rendellenesség áll a háttérben. Más okai is lehetnek: fertőzés, kezeletlen pajzsmirigy- vagy cukorbetegséga, a méh rendellenessége, alacsony progeszteronszint, esetleg rendellenes sejtosztódás.
Ha látható a petezsákban a szikhólyag, akkor az egyértelműen terhesség meglétére utal. A szikhólyag táplálja az embriót addig, amíg kialakul a keringési rendszere. A szikhólyag szerepét később a méhlepény veszi át: vérkeringési és tápanyagszállítási feladatokat lát el. Így a szikhólyag eltűnik, ahogy az embrió növekszik. A szikhólyag nagyjából a 12. hétig végzi el feladatát, ezután elsorvad. A terhesség korai szakaszában a szikhólyagot (és a petezsákot) hüvelyi ultrahang vizsgálattal, majd a 12.héttől hasi ultrahang vizsgálattal nézi az orvos vagy a szonográfus.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések