Terhesség

Mi az a petezsák?

Ha felmerül a terhesség gyanúja, akkor a petezsák megléte az első, amit megnéznek az ultrahangon. Általában már az ötödik héten látható, de elképzelhető az is, hogy csak később válik egyértelművé a jelenléte.
2017. Július 27.

Mi az a petezsák?

Van, akinek már a negyedik, míg másoknak a hatodik hétben látható egyértelműen a petezsák, ez nem kóros, mert sok külső és belső tényező is befolyásolja, hogy látszik-e. Ilyen lehet az orvos szakértelme, tapasztalata, a műszer fejlettsége, de mióma vagy a HCG szint is befolyásolja a láthatóságát.

A petezsákot a terhesség korai szakaszában mérik. Körülveszi az embriót és a magzatvizet is. A petezsák a magzat táplálását és fejlődését segíti. Az ultrahangos vizsgálat során a petezsákot meglétét keresik a terhesség nagyon korai szakaszában, ez mutatja meg, hogy a teherbeesés megtörtént. Az ultrahangképen ez egy apró, sötét foltocskát jelent.

Általában már az ötödik hét körül látható a petezsák. Naponta kb. 1 mm-t növekszik.

Ha az orvos vagy a szonográfus látja a petezsák jelenlétét, az nagyon jó jel, de sajnos korántsem jelenti azt, hogy egészséges a terhesség. Az ultrahangos vizsgálat során az orvos látja, hogy van-e valamilyen probléma a petezsákkal: lehet kóros az alakja, lehet, hogy nem úgy növekszik, ahogy kellene, és az is lehet, hogy üres, még akkor is, amikor a szikhólyagnak már látszódnia kéne benne. Ennek általában a hatodik hét körül már láthatóvá kell válnia. A petezsákban látható szikhólyagnak nagyon fontos szerepe van, hiszen ez táplálja az embriót addig, amig kialakul a keringési rendszere. Sajnos még a szikhólyag láthatósága sem garancia semmire.

Üres petezsákról akkor beszélünk, ha nem található benne a szikhólyag: azaz a megtermékenyített petesejt megtapad a méhfalon, de nem fejlődik tovább. Az első trimeszterben bekövetkező vetélések felét az üres petezsák teszi ki. Oka egyelőre nem tisztázott, de valószínűsítik, hogy kromoszóma-rendellenesség áll a háttérben. Az a feltételezés, hogy a test felismeri, hogy kóros a terhesség és nem folytatódik a folyamat. Ezen kívül más okai is lehet: valamilyen fertőzés, a méh rendellenessége, kezeletlen pajzsmirigy- vagy cukorbetegség, alacsony progeszteronszint, esetleg rendellenes sejtosztódás.

Kapcsolódó cikkeink: