Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a flowmetria?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 20. | Frissítve: 2021. szeptember 12.

Forrás: babaszoba.hu

A flowmetria, vagy más néven áramlásmérés a magzati keringés mérésére szolgál. Csak indokolt esetekben végzik el ezt az ultrahangvizsgálatot.

Mi az a flowmetria?

Doppler ultrahang készülék segítségével történik a magzati keringés, véráramlás vizsgálata. Az áramlásmérés során azt vizsgálják, hogy az anyaméhet ellátó erekben, a köldökzsinór artériájában, a magzati hasi aortában (nagyverőérben) és az agyi erekben mért értékek alapján a magzat oxigénellátása, a méhlepény működése megfelelő-e.
A vizsgálat grafikus formában ábrázolja a köldökzsinórban, a magzat hasi verőerében és a magzati koponyán belül mért áramlási viszonyokat, és informál a lepény működéséről is.
Flowmetria vizsgálatot általában akkor javasolnak, amikor felmerül a lepény működési zavara, például a magzat mérete a korához képest kisebb, az anyánál terhességi toxémia lép fel, anyai magas vérnyomás jelentkezik, gyanús a CTG/NST görbe, kevés a magzatvíz mennyisége, illetve ikerterhesség esetén.
Több kórház gyakorlata szerint a terhesség betöltött 40.hététől kétnaponta flowmetria vizsgálatot rendelnek el.
Ha a flowmteria vizsgálat szerint minden rendben van, akkor a magzat elegendő tápanyagot és oxigént kap. A vizsgálat előnye, hogy non-invazív, tehát az anyai szervezetbe nem hatol be a vizsgálat, mégis megfelelően pontos információt ad a magzat méhen belüli állapotáról.
A flowmetria vizsgálat segítségével a magzat oxigénhiányos állapota, és az ebből fakadó károsodás, időben felismerhető.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák