Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi az a BPD?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 6. | Frissítve: 2021. július 16.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség során az ultrahang vizsgálatok leletein gyakran találkozunk rövidítésekkel. Vajon mit takar a BPD?

Mi az a BPD?


A jelenlegi terhességi protokoll alapján három ultrahang vizsgálat kötelező a várandósság során. Az ultrahang vizsgálatok célja, hogy nyomon kövesse a terhesség és természetesen a magzat állapotát. A magzat méreteinek ismerete rendkívül fontos fejlődésének nyomon követése szempontjából.
A BPD (vagy BIP) (Biparietaler Durchmesser, biparietal diameter, biparietális átmérő) a fej keresztirányú átmérője, a fej szélessége vagy másként a két halánték közötti távolság. A 11. hét után mérhető, ekkor mintegy 16mm, a terhesség végén 95mm körüli értéket ad. A babák alkati különbözősége miatt azonos súlyú babáknál a BPD értéke eltérő lehet.
A magzatok már a terhesség korai szakaszában különböző ütemben növekedhetnek, ezért a táblázatokban szereplő számok csak átlagértékek. Nagyon sok kismama aggódva bújja az internetet, mert a leleten szereplő adatok nem egyeznek meg hajszálpontosan a - szintén a neten keringő ¬- számokkal. Az eltérések természetesen mutathatnak bajt, fejlődési rendellenességet is, de leginkább abból fakad az eltérés, hogy a magzati növekedés eltérő ütemben zajlik.
Érdemes olyan orvost, ultrahang-specialistát, szonográfust választanunk, akiben megbízunk, elhisszük neki, hogy minden rendben van.
Többféle módszert is alkalmaznak a magzati méretek számítására, nyomon követésére, Magyarországon talán legelterjedtebb az amerikai Hadlock szerinti számítás, de használatban vannak a német Hansmann és az angol Campbell nevéhez fűződő mérések is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések