Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi állhat a terhesség alatti sóvárgás hátterében?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 20. | Frissítve: 2021. július 31.

Forrás: babaszoba.hu

Valószínűleg nem az, amire elsőre gondolnánk.

Mi állhat a terhesség alatti sóvárgás hátterében? (Fotó: Getty Images)
A várandós kismamák tapasztalhatnak sóvárgást bizonyos élelmiszerek, ételek iránt, legyen az savanyúság, jégkrém, sült csirke az éjszaka közepén, vagy akár egy kimondott márkájú és ízesítésű csokoládé. Van, aki szerint az adott sóvárgás a baba vagy a kismama bizonyos tápanyag iránti szükségletét hivatott kielégíteni, azonban a témával kapcsolatos kutatások alapján ez ennél összetettebb.
A várandósság alatti sóvárgásról a kutatók megállapították, hogy mint fogalom, nem ismert minden kultúrában, írja a BBC.  Az egyes országokban pedig, ahol beszélnek sóvárgásról, eltérő lehet, milyen ételeket említenek ennek tárgyaként a leggyakrabban. (Japánban például a leggyakrabban a rizst említették a kismamák.)
A kutatások szerint azok az ételek, amelyek iránt gyakran sóvárognak, általában nem jó forrásai a terhesség szempontjából hasznos tápanyagoknak. Azok a nők pedig, akik sóvárgásról számolnak be, általában több súlyt szednek fel a várandósság alatt, mint ami egészségesnek tekinthető.
Julia Hormes, az New York-i Albany Állami Egyetem pszichológia professzora, aki tanulmányozta a sóvárgást, elmondta, hogy az Egyesült Államokban például a nők mintegy 50%-a számolt be arról, hogy a menstruáció előtti héten csokoládé iránt sóvárgott. A kutatók vizsgálták, hogy ez a sóvárgás a menstruáció szempontjából fontos tápanyagokra vonatkozik-e, melyek megtalálhatók a csokoládéban, vagy a változó hormonszintekre.
Egy kísérletben egy pszichológus arra kérte a résztvevő nőket, hogy ha legközelebb ezt a sóvárgást tapasztalják, nyissanak fel egy dobozt, amit előzőleg kaptak, és fogyasszák el, amit abban találnak. Néhány doboz tejcsokoládét tartalmazott, amelyben a csokoládé összes fontos tápanyaga megtalálható, és mindeközben kellemes, szájban-olvadó textúrájú; néhány fehér csokoládét, amely nem tartalmaz kakaó szárazanyagot, de ennek is kellemes a textúrája; míg néhány dobozban kakaó-tabletta volt, mely tartalmazza a kakaó szárazanyag tápanyagait, de nem nyújt olyan élményt, mint a csokoládé. A kísérlet alapján a sóvárgás megszüntetésére a fehér csokoládé volt a legjobb, amelyben nem találhatók meg a kakaó szárazanyagának hasznos tápanyagai, melyek a sóvárgást kiválthatták volna. Más, a csokoládé iránti igényt vizsgáló tanulmányok nem találtak összefüggést a hormonszinttel. - A menopauza alatt álló nők is beszámoltak csokoládé iránti vágyról, csak valamilyen más okból - mondta Hormes.
Ezek alapján a sóvárgás mögött kulturális vagy pszichológiai ok állhat, a sóvárgás pedig egy egyszerű gondolatként fogalmazódhat meg, majd apránként olyasmivé válhat, aminek nehéz ellenállni. Azonban bizonyos kultúrákban ezen kimondottan ízletes ételek iránti sóvárgás erős bűntudattal is együtt járhat. - Tudjuk, hogy ízletes az adott étel, de olyan kultúrában élünk, amely azt mondja, hogy nem kellene megennünk például azt a csokoládét. Ha pedig olyat szeretnénk enni, amit nem lenne szabad, az éppen ösztönzi ezt a folyamatot - magyarázta Hormes. Ha pedig már jó ideje korlátozzuk magunkat, akkor nehéz lesz önkontrollt gyakorolni - így egy süti helyett rögtön hármat eszünk meg. (A várandós kismamák pedig korlátozhatják bizonyos ételek fogyasztását - akár azért, hogy egészségesebb étrendet kövessenek, akár az orvos javaslatára.)
Mindezek együttesen olyan helyzethez vezethetnek, amely gyakrabban vezet olyan sóvárgáshoz, amelyen nehéz uralkodni. - Ebben a kultúrában pedig léteznek olyan időszakok, amelyek kifogásként szolgálnak arra, hogy olyasmiket együnk, amelyektől távol kellene tartanunk magunkat. A PMS és a terhesség is ilyen társadalmilag jóváhagyott alkalom lehet - fogalmazott Hormes.
A szakember szerint annak, aki csokoládé után sóvárog, érdemes igazán jó minőségűt beszereznie, és egy-két kockát ennie belőle minden nap. A sóvárgáson való rágódás megszüntetése ugyanis segíthet abban, hogy ne essünk túlzásba.
A terhesség alatti sóvárgásnak lehetnek további kulturális tényezői is. Egy tanzániai kutatás például a várandós nők hús, hal, gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek iránti sóvárgásáról számolt be, mely szerint a kívánt étel a férj és a család támogatásának jele lehet. Elvégre, ha valaki éjszaka hajlandó jégkrémet vagy sült csirkét hozni, az jelentheti, hogy az adott illető ott van számunkra, és ugyan az étel ízletes lehet, a tény, hogy valaki, akit szeretünk, elhozta nekünk, sokkal fontosabb.
Forrás: bbc.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések