Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mi a különbség a privát és a közösségi őssejtbank között?

Szerző: Babaszoba.hu

2015. február 27.

Forrás: CryoSave

A legfontosabb infók és tények, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással, és a közösségi vs. privát őssejtbankokkal kapcsolatban.

Az éppen babát váró párok előbb-utóbb szembesülnek a kérdéssel: eltárolják-e gyermekük őssejtjeit? A döntés nem egyszerű, hiszen vannak, akik egyértelműen pártolják és vannak olyanok is, akik számára nem egyértelmű a válasz. A sok ellentmondásos álláspont mellett nézzük végig a tényeket és próbáljunk meg eligazodni ebben a kérdéskörben körültekintően és hitelesen, hogy gyermekünk, családunk számára a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!

Egyre több az őssejt transzplantáció

TÉNY! A világon eddig több mint 26.000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket. Ma az őssejteket több, mint 70 elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség - mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák - kezelésében használják.

Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejt alapú regeneratív orvoslás. Napjainkban folyamatosan bővül az őssejt terápián alapuló kezelési lehetőségek köre: az EBMT (Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) 2009-es adatai szerint az elvégzett transzplantációk kétharmada saját azaz autológ*, egyharmada pedig allogén** transzplantáció volt.

Jelenleg a köldökzsinórból kétféle típusú őssejtet nyernek ki: 1. vérképző (hemopoetikus ) őssejteket, melyek a köldzsinórvérben találhatóak és 2. Szöveti eredetű, mesenchymális őssejteket, melyek a köldökzsinór szövetben találhatóak.

1. A vérképző őssejtek
...vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A transzplantáció autológ és allogén módon is történhet.
Óriási előrelépés, hogy jelenleg több mint 60 klinikai vizsgálat folyik világszerte, melyeket köldökzsinórvér őssejtekkel végeznek számos olyan betegségben, amelyek "nem vérképző" szervi eredetűek. A legtöbb klinikai vizsgálat az őssejtek ideggyógyászati felhasználásával foglalkozik, főként olyan betegségeket céloznak meg, melyek kezelésére jelenleg kevéssé vagy egyáltalán nincs mód. Ilyen például az újszülöttkori agykárosodás, más néven Little kór vagy cerebral palsy (agyi bénulás) és a hypoxiás- ischaemiás encephalopathia (HIE).

2. A mesenchymális őssejtek
...nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben, a Wharton-kocsonyában (és kisebb mennyiségben a köldökzsinórvérben is előfordul). - Rohamosan növekszik azon klinikai vizsgálatok száma, mely bizonyítja a mesenchymális őssejt (MSC) biztonságos és hatékony felhasználhatóságát számos betegség kezelésében. Az autológ mesenchymális őssejt felhasználás kapcsán is ígéretes eredmények születtek például a gerincvelő sérülés, a multiplex sclerosis, a retina- és látóideg károsodás és az ALS (amyothropias lateral sclerosis) kezelésében - mondta Borsiczky Vanda, a CryoSave*** ügyvezető igazgatója.

A cég képviselője szerint a köldökzsinórvér- őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

Sokat hallani mostanság a közösségi őssejtbankokról, mi is ez lényegében?

Vannak, olyan országok ahol a közösségi bankokat részesítik előnyben és vannak olyan országok ahol a magán őssejtbankokat használják inkább. De vannak országok, köztük Magyarországon is, ahol nincsenek közösségi bankok, így a szülők számára elérhető egyetlen lehetőség a gyermekük őssejtjeinek megőrzésére a privát őssejtbankok.

A közösségi őssejtbankokban kizárólag köldökzsinórvérből származó őssejteket tárolnak és kizárólag allogén célú felhasználásra. A minták csak nemzetközi nyilvántartásokon keresztül érhetők el.

Az állami őssejtbankban tárolt minta esetén a család lemond gyermeke őssejtjéről és szükség esetén sem tudja már a gyermek a saját őssejtjeit visszakapni.

A privát őssejtbankok lehetőséget teremtenek a páciens saját őssejtjeinek megőrzésére. Fő feladatuk az, hogy autológ és irányított allogén őssejt-terápia esetére nyújtsanak őssejt megőrzést, a minta tulajdonosa és esetleg a többi családtag számára.

A privát őssejtbankokban a köldökzsinórvér-őssejtek mellett, köldökzsinórszövet, a mesenchymális őssejtek kiváló forrásának a megőrzésére is lehetőség nyílik. Fontos tudni, hogy mesenchymális őssejtek segítségével a transzplantációk során minimalizálható a beültetést követő kilökődés és a graft-versus-host ( az átültetett sejtek a beteg saját sejtjeit tekintik idegennek, és támadják azokat) betegség kockázata.

Ahogy jól látszik, a közösségi és privát őssejtbankok eltérő és egymást kiegészítő szerepet töltenek be. A CryoSave támogatja Magyarországon egy közösségi bank létrejöttét, Olaszországban a cég már üzemeltet privát bankja mellett közösségi őssejtbankot is.

*Autológ transzplantáció: a beteg saját őssejtjei kerülnek felhasználásra, melyek 100%-osan megegyeznek a beteg szervezetével.
**Allogén transzplantáció: donortól- származó őssejtek felhasználását jelenti. Privát bankok esetében az allogén átültetéseknél a donor egy családtag, akinek már letárolásra került a mintája - lehetőség szerint a testvértől levett őssejteket használják fel. Közösségi őssejtbankoknál a donor egy közös adatbázisból kerül kiválasztásra.
***A CryoSave, az Esperite csoport őssejtbankja 6 kontinensen, több, mint 40 országban biztosítja szolgáltatásait. Jelenleg a CryoSave tárolja Európában a legnagyobb számú köldökzsinórvérből és -szövetből vett őssejtmintát, közel 275.000-et és ebből a legtöbb magyar mintát is, több, mint 34.000-et. A CryoSave szorosan együttműködik a szakterület legismertebb orvosaival és Európa vezető transzplantációs intézeteivel: eddig a cégnél tárolt őssejt-mintákat felhasználva 5 allogén* (testvér donor) és 10 autológ (saját minta) beavatkozásra került sor, aplasztikus anémia, veleszületett immunhiány, subarachnoideális vérzés, medulloblasztóma, akut limfoblasztos leukémia, agyi bénulás és Diamond-Blackfan anémia kezelése során. *Tavaly év végén sikeresen megtörtént a 15. felhasználás is. A mintát a dubai CryoSave őrizte, majd bocsátotta a család rendelkezésére allogén transzplantációhoz, mely testvéren segített. A Transzplantációra Amerikában került sor, a John Hopkins kórházban. A gyermek egy örökletes vérbetegségben szenvedett - Béta Talasszémia Major - mely súlyos vérszegénységet okoz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák