Terhesség

Mi a különbség a jóslófájás és az igazi szülési fájás között?

Első gyermeküket váró kismamáknak rémisztő lehet, hogy keményedik a has, menstruációszerű fájások jelentkeznek, mindez akár a 24. héten. Beindult a szülés? Vagy ez valami más? Baj van?
2016. Június 30.

Mi a különbség a jóslófájás és az igazi szülési fájás között?

Az ún. jóslófájás egy teljesen természetes és normális jelenség. Már a várandósság 23-24.hetétől is jelentkezhet, és semmi köze sincsen a szülési fájdalomhoz, a szülés megindulásához.

Braxton-Hicks kontrakciónak is nevezik. Valójában egy kellemetlen, feszítő érzésről van szó, mely váratlanul jelentkezik és rendszertelen. Vannak olyan kismamák, akik a terhességük félidejétől tapasztalják, mások sosem hallottak róla, és vannak olyanok is, akik a szülés megindulása előtti hetekben érzékelik.

Tapasztaltabb mamák könnyen meg tudják különböztetni a valódi kontrakcióktól.

Melyek a legfontosabb különbségek?

  • a fájások nem erősödnek, nem sűrűsödnek, rendszertelen időközönként jelentkeznek (ez a szülési fájások megjelenésénél is igaz ugyan, de idővel azok rendeződnek, ritmusuk lesz, szemben a jóslókkal)
  • a jóslófájások maguktól is abbamaradnak, de gyakori tapasztalat, hogy testhelyzet megváltoztatása, tevékenység abbahagyása, illetve megváltoztatása esetén megszűnik (a szülési kontrakciók esetében bármit is tehetünk, nem múlik el a méhösszehúzódás, egyre intenzívebbé válik)
  • a jóslófájás meleg fürdő, zuhanyozás hatására megszűnik (szemben a valódi fájásokkal, amelyek nem múlnak el a meleg víztől)
  • a fájások máshol jelentkeznek (de talán ezzel a legnehezebb megfejteni, melyik fájásról is van szó): a has alsó-középső részén, míg a valódi fájások a hát, derék környékén, körben a hason érezhetők.

Ha bármilyen kétség merül föl, hogy melyik fájást is tapasztaljuk, bátran hívjuk orvosunkat, szülésznőnket, bábánkat. Sokkal rosszabb, ha stresszelünk, mintha feleslegesen riasztjuk őket! A szüléshez választott segítőink tanácsot adhatnak, megnyugtathatnak a tünetekkel kapcsolatban.Ha egyéb szokatlan tüneteket észlelünk – vérzés, folyás, egyre gyakoribb és intenzívebb fájások, óránként akár ötször is, furcsa hátfájás – haladéktalanul hívjuk az orvosunkat!Kapcsolódó cikkeink: