Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mézeshetek hármasban

Szerző: Vidács Anett

2012. február 13.

Forrás: babaszoba.hu

Használjátok ki a lehetőséget, és keljetek útra, hisz jó ideig nem lesz alkalmatok arra, hogy édes kettesben pihenjetek.

A közös, aktív pihenés jó alkalom arra, hogy párod is kiszakadjon a munkából, és együtt hangolódjatok rá a közelgő feladatokra, szülői szerepekre és nem utolsósorban arra, hogy a baba érkezése előtt alaposan kipihenjétek magatokat kettesben.

Nyugaton divatba jött

Tőlünk nyugatabbra már egész iparág épül a kismamák és párjaik utaztatására, az Egyesült Államokban külön kifejezést is alkottak rá: a honeymoon (mézeshetek) mintájára babymoonnak keresztelték a jelenséget. A panziók, szállodaláncok, utazási irodák és életmód-tanácsadó cégek azonnal elkezdték használni a kifejezést, és Ázsiától Európán át az Egyesült Arab Emirátusokig a nászutas csomagokhoz hasonló, szülés előtti kényeztető kiruccanásokat kínálnak a leendő szülőknek. A kismamák speciális masszázsokat és pakolásokat kapnak, este pedig gyertyafényes vacsorával kínálják a párokat.

Te is megszervezheted!

Az internet hemzseg a meglehetősen borsos árú külföldi babymoon-úticéloktól, ám az utóbbi években itthon is egyre több üdülőhely, vendégház és szálloda várja speciális szolgáltatásokkal a jövendőbeli szülőket. Ám ha a családi kassza nem engedi meg, hogy drága hotelek extra szolgáltatásait vegyétek igénybe, saját magatoknak is megszervezhetitek az utat. Mindössze néhány alapvető szempontot kell figyelembe vennetek. A legtöbb kismama számára a második trimeszter a legalkalmasabb és legbiztonságosabb időszak az utazáshoz, ám azon belül is a 18-24. hét az ideális, ugyanis addigra elmúlnak a reggeli rosszullétek, jól érzik magukat, ráadásul - ha mindent rendben talál az orvos - ezekben a hetekben nincs kötelező szűrővizsgálat, amely miatt itthon kellene maradni.

Mire figyeljetek?

- Távoli országok helyett érdemes közelebbi úti célt választani, hiszen nemcsak az út megerőltetőbb, hanem a fertőzésveszély is nagyobb, és a plusz védőoltásokat sem ajánljuk - mondja Vízhányó Anita védőnő. - A téli hidegből a hirtelen melegbe érkezés is megviseli a kismamákat, szédülés, vérnyomás-ingadozás fordulhat elő, és a lábuk is bedagadhat. A közvetlen napfény se tesz jót, mert a terheshormonok hatása miatt gyorsabban leég és be is szeplősödhet a bőrük. Inkább az árnyékban "napozzanak" magas faktorszámú fényvédő krémmel, fehér, hosszú ujjú, laza viseletben, kalapban, és nagyon sok folyadékot, minimum 3 liter vizet fogyasszanak a nyári melegben. A termál- és gyógyvizeket a várandósság ideje alatt inkább kerüljék el, hiszen 35 fok felett a meleg víz vérbőséget okoz, ami akár vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethet. Hideg vizes uszodákban és strandfürdőkben azonban nyugodtan úszhatnak, ez a legjobb, amit egy kismama az ízületeiért tehet.

A védőnő szerint akár autóval, akár vonattal vagy repülővel utaztok, maximum kétóránként érdemes felállni, megmozgatni egy kicsit a lábadat. A buszos utakat éppen ezért nem ajánlják, hiszen ott nem mindig tudnak a kismama igényei szerint megállni. A repüléstől nem kell félned, a nyomáskülönbség nem árt a magzatnak, ám ha korán megtudod, hogy babát vársz, az első hetekben inkább másik járművet válassz, ilyenkor inkább kíméld magad. A 30. héttől pedig érdemes konzultálnod az orvosoddal, mielőtt repülőre szállsz. A legtöbb légitársaság általában a 28. hét után orvosi igazolást kér a kismama állapotáról, a 36. héttől - a Wizzair a 34.-től - pedig nem enged fel terhes nőt a repülőre.

Hová menjetek?

Kismamamasszázzsal várnak Balatonföldváron és Bükön.
Kényeztetésre hívják a leendő apukákat is anyukákat Bikalon.
Babaváró ajánlat Szilvásváradon.
Romantikus pihenésre invitálnak Tápiógyörgyén és Terényen, ahová később a gyerekkel is vissza tudtok menni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák