Terhesség

Mese habbal – flashmob az elszállt ígéretek miatt

A Másállapotot a szülészetben mozgalom flashmobot szervez október 26-ra az EMMI épületéhez, hogy felhívják a figyelmet a szüléssel-születéssel kapcsolatos rendezetlen kérdésekre.
2017. Október 24.

A szervezők a felhívásban úgy fogalmaznak, hogy örülnek annak, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a szülés, születés témája, de kiállnak annak fontossága mellett, hogy a szakmai és kormányzati döntéshozók a nők valós bevonásával, tettekkel is mihamarabb erősítsék meg azt, hogy számít nekik a szülés ügye, a nők pozitív szülésélménye.

Számos rendezetlen kérdés van és elhangzott ígéret, amely nem valósult meg. Az ígéretek elszálltak, éppen ezért a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy a flashmobra vigyen buborékfújót, az elszálló buborékok pedig azt jelképezik majd, hogy nem valósulnak meg a gyakorlatban a nők kérései, a tapasztalataikon alapuló követeléseik.

A Másállapotot a szülészetben mozgalom az alábbi pontokban szeretne mihamarabb változást:

  • Megszülessen az ambuláns szülést rendező július 1-re ígért rendeletmódosítás.Ne kelljen egy anyának se harcolni azért, hogy a szülést követően 24 órán belül hazamehessen a babájával.
  • Elkészüljön a május 31-re ígért előterjesztés az anya- és bababarát ellátás országos bevezetéséről.A legjobb életkezdetet a korszerű ajánlásokon alapuló, az anyákat babáiktól el nem választó, nőközpontú ellátás szolgálja.
  • Mihamarabb legyen korszerű országos szülészeti irányelvünk, melynek betartását folyamatosan ellenőrzik. A szülészeti ellátás kiszámíthatatlansága a nőket kiszolgáltatott helyzetbe sodorja.
  • A flashmob október 26-án, 17 órakor lesz az EMMI épületénél. (Gyülekező 16.30-tól)

    Mese habbal - flashmob az elszállt ígéretek miatt

    Aki nem tud személyesen jelen lenni, fújjon buborékot és csatlakozz az akcióhoz egy erről készült fotóval #hoztamismegnemis #elszalltigeretek #mesehabbal #masallapotot hashtagek használatával.

    Aki üzenne az EMMI-nek a meg nem valósult vágyairól, elképzeléseiről az elmaradt pozitív változásokkal kapcsolatban, vigye el az üzenetét. Ezeket az üzeneteket összegyűjtik, és az eseményt követően átadják a minisztérium képviselőjének.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • A szülészeti ellátás korszerűsítésére van szükség
  • Már egy nappal szülés után hazamehetne az anya és a baba
  • Miért szül a magyar nő? Miért nem?